Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så enkelt blir mobilen en stereo

Spotify och webbradio. Itunes och mp3. Musiken vi lyssnar på är digital, men de flesta prylar har riktigt usla högtalare. Lösningen kan vara ett multiroom-system. Det förvandlar mobilen till en stereo och ger trådlöst ljud - i alla rum.

Vårt sätt att lyssna på musik har förändrats i rask takt. Tjänster som Spotify konkurrerar ut cd-skivorna, och förra året var 76 procent av musikförsäljningen i Sverige digital.
En förklaring är förstås att allt fler skaffar smarttelefoner och surfplattor, och de fungerar bra som musikspelare. Den som kopplar in en hörlur får utmärkt ljud, men problemet är att de inbyggda högtalarna är riktigt usla.
Det är med andra ord inte konstigt att marknaden för trådlösa högtalare exploderar just nu. De billigaste kostar bara någon hundralapp, men de duger förstås inte om du vill ha bra ljud i hela huset. Vill du kunna kasta ut din gamla stereoanläggning kan så kallade multiroom-högtalare vara ett intressant alternativ.
– De låter dig trådlöst spela musik från datorn, mobilen och surfplattan - i alla rum, förklarar Andreas Bratt som är svensk säljchef på Sonos.
Sonos har länge varit relativt ensamma på den här marknaden, men på den stora teknikmässan IFA som hölls i Berlin i början av september presenterades en rad konkurrenter.
Som namnet skvallrar om handlar multiroom om högtalare som man kan ha i många rum. Ljudet kommer trådlöst från en dator, surfplatta eller smart mobiltelefon. Det enda som krävs är alltså att du har en trådlös router hemma.
Du måste också installera programmet eller appen som du får från tillverkaren. När det är gjort är det bara att börja spela upp musik. Det kan handla om mp3-låtar från hårddisken eller strömmad musik från tjänster som Spotify. Föredrar du radio finns det hundratusentals stationer från hela världen att välja bland.
– Du bestämmer själv om det ska vara samma musik i alla högtalare eller om det ska vara olika. Ni kanske vill spela musik i barnens rum medan föräldrarna lyssnar på P1, säger Andreas Bratt.
Eftersom allt styrs från telefonen, surfplattan eller datorn krävs det med andra ord ingen fjärrkontroll eller några knappar på högtalarna.
Multiroom handlar däremot inte om några budgetlösningar. Räkna med att betala nästan 2 000 kronor per högtalare, och det dubbla för större och mer kraftfulla modeller.
Fotnot: Klicka på bildspelet för att se bilder på fem prylar som ger dig trådlöst ljud i alla rum.

Lyssna på musik gratis

Skapa mp3
Du som har en dator med cd-spelare kan göra om dina cd-skivor till digitala mp3-filer som går att spela upp i datorn, mobilen eller surfplattan. Du använder gratisverktygen Windows Media Player eller Itunes som ingår i Windows- respektive Mac-datorer.
Musiktjänster
Om du blir kund hos exempelvis Spotify (www.spotify.com) får du tillgång till flera miljoner låtar som du kan lyssna på var du vill. Välj mellan ett reklamfinansierat gratisabonnemang eller en betalvariant för en hundralapp i månaden. Alla multiroom-högtalare har inbyggt stöd för Spotify. Wimp (www.wimpmusic.com) och Deezer (www.deezer.com) är två konkurrenter.
Näthårddisk
Med Google Play Music (music.google.com) kan du ladda upp dina mp3-filer i "molnet". Det betyder att du kan lyssna på dem via datorn, surfplattan eller mobilen oavsett var du är. Du kan lagra upp till 20 000 låtar utan kostnad. För 99 kronor i månaden kan man lyssna på de miljontals låtar som finns hos Google.
Webbradio
Föredrar du att lyssna på radio kan du göra det via Tunein (www.tunein.com). Du kan utan kostnad lyssna på 100 000 radiostationer via datorn, surfplattan eller mobilen.
Gå till toppen