Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Finns inget liknande fall"

Båstads kommun har skickat föräldrarnas ersättningsanspråk vidare till sitt försäkringsbolag, Kommunassurans syd AB.
Där hanteras ärendet av en av de skadereglerare som bolaget anlitar. Skaderegleraren gör en utredning för att ta reda på vem som har vållat skadorna på byxorna.
– Bara för att det finns en skada behöver inte någon ha varit oaktsam, det kan vara ren och skär otur också, säger Mats Ekbäck, vd på Kommunassurans syd AB.
Ärendet kompliceras av att det finns flera parter involverade. Föräldrarna kräver kommunen på ersättning, medan kommunen har anlitat byggbolaget NCC som entreprenör för förskolan, som i sin tur har anlitat en arkitekt som valt golv från golvtillverkaren Tarkett.
– Den oansvariga handlingen kan alltså ligga någon annanstans än hos kommunen, men medborgaren har ju rätt att vända sig till kommunen, säger Mats Ekbäck.
Skaderegleringen har nyss inletts och samtal förs med de olika parterna. Så småningom kan det bli nödvändigt för föräldrarna att skicka in de slitna byxorna.
Om skaderegleraren finner att någon har vållat skador på byxorna kommer föräldrarna att få ersättning. Om felet är någon annans än kommunens kommer kommunen därefter att få ställa krav på ersättning från den parten.
Om skadebeloppet visar sig vara lägre än kommunens självrisk nöjer sig försäkringsbolaget med att ge en rekommendation om hur kommunen bör hantera ärendet.
Mats Ekbäck säger att han inte känner till något liknande fall som skaderegleraren kan luta sig mot.
– Det är första gången jag har hört talas om det. Vi har haft några fall där det har påståtts att gungor har suttit för högt eller för lågt och leksaker som inte har varit bra, men inte att byxor har blivit slitna på det här sättet, säger han.
Någon uppgift om hur snabbt ärendet kan hanteras kan han inte ge.
– Det är omöjligt att svara på, det beror bland annat på hur lång tid de här familjerna tar på sig att svara på kompletterande frågor, säger Mats Ekbäck.
Gå till toppen