Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemsnickrat utegym för alla

På Apelrydsskolan har ledarskapsutbildning och praktik resulterat i något högst påtagligt – ett elevbyggt utegym som invigs i dag.

Att beställa ett nytt utegym kan alla med några tusenlappar göra. Men att bygga ett eget kräver både god planering och tålamod. Det vet eleverna i årskurs tre på Apelrydsskolans global management-program.
– I bland uppstod det problem när vi inte hade verktyg. Då fick vi vänta till nästa dag, säger Nickolina Johnson, en av dem som planerat och snickrat.
Utegymmet består av en rad stationer för bland annat armar, ben och magar. Tanken är att det ska användas på idrottslektionerna, av skolans internatelever och av allmänheten.
– Vi hade praktikvecka före höstlovet. Då kom vår lärare med idén att vi skulle bygga det här, säger klasskamraten Jonatan Olsson.
– Det mesta materialet var redan inköpt och vi fick förslag på vad vi skulle bygga, men annars har vi tagit fram arbetsplanen, delat upp oss i grupper och sett till att det har blivit färdigbyggt.
En stor del av global management-utbildningen handlar om ledarskap och projektledning. Att omsätta kunskaperna i praktiskt arbete har varit nyttigt.
– Det har varit en rolig grej att göra något annat än det vanliga. Man lär sig ledarskap på ett annat sätt än när man sitter inne och pluggar, säger klasskamraten Emma van den Akker.
Heléne Bergentoft, idrottslärare på skolan, säger att utegymmet är ett välkommet inslag i skolmiljön.
– Det är ett slag för folkhälsan i Båstad. Häromdagen var det en familj som stannade till och det var fullt med barn här, säger hon.
Elevernas nya träningsanläggning invigs i dag, lördag, då Apelrydsskolan har öppet hus. Mellan klockan 11 och 15 blir det guidade visningar, varvat med gratis lunch i skolmatsalen.
Gå till toppen