Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nobelfest i bygdegården

83 pensionärer firade sin egen Nobeldag i Förslövs bygdegård på tisdagen.

Visst är det några veckor till riktiga Nobelfesten den 10 december, men det hindrar ju ingen från att arrangera en egen Nobeltillställning redan nu.
På tisdagen anlände drygt 80 festklädda medlemmar i SPF Södra Bjäre till Förslövs bygdegård för att äta trerätters och skåla i bubbel.
Rolf Lindelöf, tidigare ordförande i Karlskoga Nobelmuseums vänförening, höll ett initierat föredrag.
– Till en början bjöd man in officerare och andra högt uppsatta personer. När inte det räckte gick man ut på Söder i Stockholm och samlade folk. Man hyrde några frackar och sa åt dem att om de bara står och ser imponerade ut så får de gratis middag, sa Rolf Lindelöf.
I dag är det få förunnat att delta. Att Nobelmiddagen ändå har fått en folklig förankring med allehanda imitationer runt om i landet tror Rolf Lindelöf beror på massmedias bevakning och att det behövs lite fest i vardagen.
– Och är man intresserad av kläder eller av smycken är det ett trevligt tillfälle. Dessutom kan den som är intresserad av vem som får priserna få inblick i det, säger han.
Trerättersmenyn lagades av Martinssons catering som till vardags serverar lunch i bygdegårdens lokaler.
– Jag fick veta vad de skulle dricka, sedan gav jag förslag på mat och de tackade ja till det, säger Inga-Lill Martinsson i köket.
Och maten? Skaldjurspaté med pepparrotsvisp. Vinbräserad kalvstek med plommongräddsås och hasselbackspotatis. Nobel-bakelse.
Gå till toppen