Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt äldreboende ska få bort pensionärskö

Kön till äldreboendena växer. För att klara situationen framöver rekommenderar tjänstmännen ett nybygge – och att Bjärehemmet och Ängagården stängs.

I dagsläget är 148 personer beviljade plats på äldreboende i Båstads kommun. Men 24 av dem ryms inte, utan får vänta i sitt hem trots att de klarar sig dåligt.
Och inget tyder på att antalet äldre med omsorgsbehov skulle bli färre de kommande åren. Snarare kommer kön att bli allt längre om inget görs.
När tjänstemännen räknar på saken behövs ytterligare 22 nya platser år 2020 och 43 nya platser år 2025.
I morgon ska politikerna i ekonomiutskottet behandla frågan, som sedan landar på kommunstyrelsens bord. Rekommendationen från tjänstemännen är att kommunen ger Båstadhem i uppdrag att bygga ett nytt äldreboende.
Enligt förslaget bör ett nybygge omfatta sammanlagt 80 platser. Hälften av dem föreslås till en början utgöra trygghetsboende, för att när behovet av riktiga äldreboendeplatser ökar omvandlas till just det.
Dessutom ska fyra platser reserveras för personer som behöver rehabilitering för att kunna klara sig i det egna hemmet efter exempelvis sjukdom.
Och fyra platser ska reserveras för personer med psykiska funktionshinder. Åt dem köper kommunen i dag platser i andra kommuner, medan personerna har framfört önskemål om att bo i sin hemkommun Båstad.
När det gäller det nya boendets placering har tjänstemännen tittat på tre olika orter, men förespråkar Förslöv. Det är en ort som växer och där pensionärer kan ha nära till både butik och kollektivtrafik.
Politikerna ska också ta ställning till hur kommunen ska göra med Ängagården i Förslöv och de kvarvarande platserna på Bjärehemmet i Västra Karup. Tjänstemännens förslag är att stänga båda.
"Att lägga ner dessa två boendena skulle vara ekonomiskt gynnsamt då driftskostnaden är högre och lokalerna på Bjärehemmet inte håller den höga standard som vi förväntar oss av ett särskilt boende i Båstad kommun", skriver de.
Moderaterna har redan klargjort att en nerläggning av de mindre boendena är önskvärd. Från socialdemokratiskt, bjärepartistiskt och centerpartistiskt håll har man flaggat för motsatsen.
Sedan tidigare är det beslutat att Almgården i Grevie ska få 15 nya demensplatser.

Få bor på hemmet

Båstads åldringar bor kvar hemma i större utsträckning än i andra kommuner.
3 procent av invånarna över 65 år bor på ett särskilt boende, medan rikssnittet är 5 procent.
Av de som är över 80 år bor 8 procent av invånarna på särskilt boende, medan rikssnittet är 14 procent.
I dag finns det 124 platser på särskilt boende i kommunen: 46 på Skogsliden, 35 på Åsliden, 24 på Almgården, 10 på Bjärehemmet och 9 på Ängagården.
Gå till toppen