Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler kameror i gallerian

Magnus Stenbocks fastighetsägare vill sätta upp nio övervakningskameror i gallerian. Med detta hoppas man öka de anställdas och kundernas trygghet.

Magnus Stenbocksgallerians fastighetsägare, Diligentia Syd, har ansökt om tillstånd hos Länsstyrelsen att få sätta upp övervakningskameror i butiksfastigheten på Kullagatan.
– Det är av förebyggande skäl som vi vill ha kamerorna. Vi jobbar mycket med att skapa en trygg miljö både för de anställda och för kunderna, säger Niklas Blonér.
Han är centrumchef både för gallerian och Väla, som har samma fastighetsägare.
Tyvärr kommer det in en del människor i gallerian som fördärvar saker eller stjäl, konstaterar han. Ibland är någon hotfull.
– Då är det bra att kunna titta på filmerna för att se vilka de personerna är och se vad vi kan göra för att något liknande inte ska kunna hända igen.
I dag anlitar Diligentia väktare, som gör ronder i gallerian dagtid och som rycker ut på larm nattetid. Kamerorna ska vara ett komplement.
– Det hjälper både polis och myndigheter. På Väla, där vi har haft kameraövervakning ett tag, har kamerorna hjälpt till att klara upp brott. Snatterierna har också minskat.
Kamerorna ökar också tryggheten vid ensamarbete, menar Niklas Blonér, och tänker på exempelvis städare och hantverkare som är i gallerian när butikerna inte har öppet.
– Vi har också soputrymmen, med stora maskiner, där det kan inträffa skador.
Hur ser du på kundernas integritet?
– Det är ingen som ska sitta och titta på filmerna utan syftet är att vi ska använda filmerna i efterhand, när det har hänt en incident.
Totalt nio kameror vill Diligentia sätta upp. Fem av dem kommer att filma kunderna. Det blir en vid varje ingång, en vid trappan ner till Toy World, en vid ingången från parkeringsdäck och en som filmar själva rampen upp till p-däck.
– Min erfarenhet är att kameror även kan vara till hjälp vid parkeringsskador på bilar, säger Niklas Blonér..
De fyra övriga kamerorna ska sitta på platser dit bara personalen har tillträde, som lastbryggan exempelvis.
Det ska sättas upp A5-stora skyltar så att alla kunder får reda på att de filmas. En del butiker har redan kameror sedan tidigare.
Processen för att få övervakningstillstånd är ganska lång. Diligentia har fått inhämta godkännande från samtliga butiksägare i Magnus Stenbock och från de fackliga skyddsombuden.
Och nu ska Helsingborgs stad få yttra sig innan Länsstyrelsen tar ställning till ansökan.
För ungefär tio år sedan var Länsstyrelsen restriktiv med att ge tillstånd, för då var det ganska ovanligt med kameraövervakning. I dag sitter sådana kameror överallt i samhället.
Gå till toppen