Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den sista utposten

Allt fler turister söker sig till Antarktis, som är mer än bara kyla och isberg. Kontinenten erbjuder även kajakpaddling, dykning och bergsklättring - och ett myller av djur som aldrig behövt lära sig att frukta människan.

Ingen kontinent är så mytomspunnen som den mest svårtillgängliga. Längst ned på jordklotet breder sig 14,2 kvadratkilometer ut av den blåsigaste, mest istäckta och torraste plats som finns på jorden. För att inte tala om den kallaste, så klart: -89,5 lyder det svårslagna köldrekordet. Och när det är som varmast letar sig kvicksilvret sällan särskilt långt över nollstrecket.
Frågan är vad du ska hit och göra? Kanske för att det inte finns något liknande.
– Folk förvånas över hur fantastiskt det är, känslan av storslagenhet. Man förstår att man ska till en exotisk plats, men att det verkligen är så annorlunda, så förstummande, gör att man lämnar platsen imponerad för resten av sitt liv, säger Alexis Averbuck.
Hon kommer aldrig att glömma när hon för första gången flög in över Antarktis i ett skumpigt militärflygplan 1996. Hon skulle komma att tillbringa ett år på forskningsstationen McMurdo.
Tusentals turister

De senaste två decennierna har Antarktis vuxit fram som ett resmål inte bara för fanatiska äventyrare. Förra säsongen besökte 37 405 turister kontinenten, enligt samarbetsorganisationen Iaato. Det är nio procent fler än säsongen innan, men ändå långt i från rekordet 2007-2008, innan finanskrisen slog till.
De flesta åker på en paketresa med skepp från Ushuaia i södra Argentina. En del avgår också från chilenska Punta Arenas, men det finns även alternativ från Uruguay, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.
Alexis Averbuck är huvudförfattare till reseguidebolaget Lonely Planets Antarktisbok och berättar att året på basen förändrade henne för alltid.
– De två ord jag kommer att tänka på med Antarktis är "dramatiskt" och "orört", säger hon.
Djurlivet är spektakulärt. På nära håll kan du stifta bekantskap med pingviner, sälar och - förhoppningsvis på något längre håll - späckhuggare.
– Pingvinerna går rakt fram till dig. De vet inget om oss, och har ingen anledning att vara rädda.
Fantastiskt djurliv
Det halvsvenska företaget Waterproof Expedition är inne på sitt andra år som researrangör till Antarktis. Göran Ehlmé från Göteborg är medgrundare och något av en mångsysslare. Huvudsysselsättningen är att utveckla dräkter för dykning och snorkling i kallt vatten, men han är också prisbelönt fotograf som bland annat arbetat åt BBC.
Även han beskriver djurlivet på Antarktis i lyriska ordalag; man behöver knappt ha zoom på kameran, då man kommer så pass nära.
– Det fantastiska är att det är så många djur på så koncentrerad yta - dessutom orädda för människor.
Snorkling bland isen

Kampen om Antarktisturisterna är tuff. Waterproof Expeditions har hittat sin nisch - och lockar med snorkling.
– Alla stora valar, sälar och pingviner är vid ytan. Det räcker med snorkel för att få människor att uppleva undervattensvärlden, säger Göran Ehlmé.
Hans kunskaper om dykdräkter kommer väl till pass. Men kallt blir det ändå.
– En halvtimme är helt okej, vid 45 minuter börjar det bita rejält. Du kan pressa dig till en timme, men då är du en riktig viking. Främst är det fingrarna som är svårast att hålla varma.
Annars är temperaturerna ofta inte värre än en svensk vårdag, enligt Ehlmé. Alexis Averbuck håller med - och hon är ändå från Kalifornien.
– Din kropp anpassar sig. Du kan till och med ha t-shirt på dig under de varmaste dagarna, säger hon.
Kajakturer och vandring

Det finns många andra aktiviteter för den äventyrslystna på Antarktis. Skärgården lämpar sig exempelvis väl för kajakpaddling, som flera bolag erbjuder, liksom vandringar.
En mer extrem utmaning är att bestiga Mount Vinson, kontinentens högsta topp på 4 892 meter. Det är absolut inget för nybörjaren - eller den fattige. Företaget Alpine Ascents skriver på sin sajt att du bör ha god kondition. Att släpa en släde med utrustning och mat för tio dagar och ta sig upp för 40-gradiga lutningar i kylan kräver sin klättrare. Prislappen landar i det här fallet på hisnande 260 000 kronor.
En lugnare och billigare upplevelse är att besöka en historisk plats. Flera expeditionsstugor står kvar efter de tidiga forskarresorna. På ön Snow Hill finns svenske Otto Nordenskjölds, där han tvingades tillbringa två vintrar med sin expedition i början av 1900-talet.
– Där finns utrustningen orörd som de lämnat efter sig, säger Alexis Averbuck.
Påverkar miljön?

Oroliga röster har höjts över turismens risker. En havererad kryssningsbåt skulle leda till en miljökatastrof, och turister kan sprida sjukdomar till djuren. Å andra sidan finns en poäng med att visa upp kontinenten, för att människor ska förstå att den behöver skyddas, anser både Ehlmé och Averbuck. De poängterar också att reglerna för att skydda Antarktis är rigorösa.
– Om du tar dem på allvar tror jag att ditt besök inte behöver ha negativ påverkan, säger hon.
Alexis Averbuck längtar ständigt tillbaka. Det kan vara svårt att beskriva upplevelserna: de ändlösa snöklädda vidderna, midnattssolen, natthimlen och polarskenen - aurora australis.
– Jag började måla där, för det finns inga ord för det. Antarktis kan ha den effekten på en.

GUIDE: Antarktis

Allmänt
Antarktis saknar ursprungsbefolkning, men har en hel del forskningsstationer. Researrangörerna ordnar tillstånd.
Prisnivå
Från drygt 30 000 kronor för en kryssning (men räkna med minst det dubbla), plus flyg för omkring 12 000.
Säsong
November till mars.
Resa dit
Vanligast med fartyg från argentinska Ushuaia eller Punta Arenas (flyg via exempelvis Frankfurt/Madrid och Buenos Aires/Santiago) eller chilenska Punta Arenas (via Frankfurt/Madrid och Santiago). Var uppmärksam på att skepp med mer än 500 turister inte släpper i land passagerare och kontrollera också hur många dagar du tillbringar i själva Antarktis. Det ordnas också flygresor från flera platser.
Tre utflykter
1. Skida till Sydpolen. Adventure Network International ordnar 65-dagarsturer. Räkna med att betala omkring en halv miljon.
2. Spana in kejsarpingviner. Världens största pingvin finns bland annat i Weddellhavet, och kräver oftast flygplan eller helikopter. World Expeditions har 11-dagars turer från strax under 90 000 kronor.
3. Besök Nordenskjölds stuga. Antarktis äldsta byggnad är ett museum. Ligger på Snow Hill-ön.
Läs mer
Lonely Planet.
Arrangörernas samorganisation
Gå till toppen