Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bästa glöggen – Uppkorkats favoriter

Traditionellt och välbalanserat. Glöggsorterna är kanske mindre vågade än på länge. Här är Uppkorkats favoriter!

*
Det är drycken som vi älskar att hata och hatar att älska. Den har en kort tid i rampljuset varje år mellan första advent och nyår. Och frågan är väl om glöggen inte haft sin absoluta topp när det gäller försäljningen.
Mellan 2012 och 2013 minskade nämligen glöggförsäljningen med närmare 200 000 liter. Från 3,1 miljoner liter till 2,9 miljoner liter. Men den konsumtionen är ändå ingenting mot de 4,2 miljoner liter som vi pimplade i oss 1991!
Min egen personliga förklaring till glöggens tillbakagång är att jag tror att folk har hittat andra mer intressanta drycker att lägga pengarna på. Och de milda vintrarna de senaste åren har förstås gjort sitt till – för det är ju inte lika kul att dricka varma drycker om det inte biter kinderna när man går utanför husknuten. Det är förstås inget fel på glögg. Men jag har aldrig hymlat med att jag hellre dricker riktigt vin (snarare än smaksatt) men även jag gör förstås undantag.
Glöggproducenterna har förstås gjort sitt för att hålla intresset vid liv men de senaste åren har de vilda och galna smakerna gått tillbaka något. De olika sorterna och varianterna på rött och vitt vin (alternativt sprit) med olika typer av kryddor och smaksättning har stabiliserats. Vi har ungefär samma glöggsorter nu som tidigare. Möjligtvis börjar äppelglöggsorterna bli fler och fler (men inte på bolaget) – och rättmätigt så i ett land där vi har så fantastiska äpplen.
Det svåra med glögg är förstås att inte krydda sönder den. Fortfarande finns det allt för många sorter som smakar mer av kardemumma och kanel än vin – ja så där att det nästan blir beskt i eftersmaken.
Hajpen runt årets årgångsglögg har väl också lagt sig lite. I år är Blossa 14 smaksatt med lavendel. Det är väl inget man egentligen känner i doften (nej den känns rätt traditionell) men möjligtvis i smaken där den är lite örtig.
Och på det hela taget heter den bästa köpta glöggen fortfarande ”Blossa” (särskilt den gamla klassiska starkvinsglöggen) men utmanarna blir allt bättre (till exempel Tégner).
Om jag ska gissa så tror jag att nästa stora glöggtrend följer ”gör det själv trenden”. Jag tror att du redan har gjort din egen glögggrund med kryddor och sprit!
*
Här är Uppkorkats betyg på årets glöggsorter! 

Alkoholfritt

Blossa Alkoholfri Glögg 0,5 procent (1968, 32 kronor)
Ny etikett men samma klassiska innehåll. Här möts vi av en kryddig saftig smak av kanel, krademumma och kryddnejlika i rätt avvägda mängder. 3,5/5 poäng
God Jul Glögg Vit – alkoholfri (1908, 25 kronor)
Saftig och kryddig smak av kanel, kardemumma och russin. Komplett – russin behöver ej tillsättas! 2,5/5 poäng
God Jul Glögg röd – alkoholfri (1917, 25 kronor)
Här är ett exempel på när det blir för mycket kryddor. Kardemumman tar över och det smakar mest bulldeg! 1/5 poäng

Vinglögg

Blossa Vinglögg 10 procentig (96001, 66 kronor)
Klassikern – lite nötig och lite oxiderad men det funkar bra med den söta (russinsöt) men ”lagom” kryddiga smaken. Ännu en glögg som inte behöver en tillsats av russin. 3,5/5 poäng
Tegnér & Son Tradition Ekologisk Vinglögg 12 procentig (97012, 69 kronor)
Utmanaren – klassiska kryddor men kanske lite torrare (?) än blossa. De extra två procenten känns. Ett bra alternativ till marknadsledaren. 3,5/5 poäng
Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg 12,5 procent (96038, 69 kronor)
Såklart – zinfandel som glögg! En naturlig utveckling av Zin-konceptet. Och det är faktiskt inte så dumt. Saftigt och örtigt med kryddor och bra vinkänsla. 3/5 poäng
Vinfabrikens Äppelglögg 11 procent (96037, 79 kronor)
Äpple och kanel är ju en skön förening och generellt brukar äppelglögg kännas som ett fräscht alternativ. Här är det mycket äppelcider i smaken! 3,5/5 poäng
Dufvenkrooks Vinglögg 10 procent (96001, 66 kronor)
Mycket renare än på länge. Också här är det rejält med klassiska glöggsmaker som kanel, kryddnejlika och kardemumma. 3/5 poäng.
Blossa Lättglögg 4,7 procent (96015, 49 kronor)
En riktig saftglögg med lite alkohol i. Här är det röda bär och väldigt milda kryddor i smaken. 2,5/5 poäng.
Saturnus 1893 Vinglögg 10 procent (95109, 49 kronor)
Mycket söt och saftig smak. Kryddig med mycket kardemumma och blir därför också lite besk i avslutningen. 2/5 poäng.
Goder Aftonglögg Röd Vinglögg 12,5 procent (96031, 59 kronor)
Efter Tegnérglöggen (provad i den ordningen) känns den här lite sliskigt söt. Men det är egentligen en klassisk glögg med kanel och kardemumma. Väldigt kryddig! 2/5 poäng
Goder Aftonglögg Vit Vinglögg 11 procent (96019, 75 kronor)
Snäll och saftig – men kanske lite menlös!? 2/5 poäng

Starkvinsglögg

Blossa Starkvinsglögg Röd 15 procent (8505, 79 kronor)
Vad ska man säga – det blir inte så mycket bättre än så här när det gäller traditionell glögg. Kryddig och saftig med mognadston, lite mynta och bra struktur. 4,5/5 poäng
Tégner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg 14,5 procent (96002, 79 kronor)
Lite eldigare och med en läcker lätt oxiderad smak av kryddor, rödtjut och kanel. Här finns en extra dimension – lite gammalmodig och rätt cool. 4/5 poäng
Goder Aftonglögg Vit Starkvinsglögg 14,5 procent (96016, 75 kronor)
Här var det struktur och friskhet. Apelsiner möter klassika kryddor och glöggen har en fin eftersmak. Fräsch! 4/5 poäng
Blossa Starkvinsglögg Vit 15 procent (96519, 79 kronor)
Något friskare än den röda motsvarigheten. Här möter torkad frukt (och apelsin) klassiska kryddor i en balanserad blandning. 4/5 poäng
Lucia Choklad Starkvinsglögg 15 procent (96463, 69 kronor för 500 ml)
Har gått från att bara smaka sliskigt till en välbalanserad glögg med smak av mjölkchoklad, apelsin och kryddor. Ett slags mellanting mellan glögg och varm choklad. 3,5/5 poäng
Vinfabrikens Starkvinsglögg Choklad & Vanilj 15 procent (96032, 79 kronor för 500 ml)
Ännu en bra chokladglögg. Smakar lite mer varm choklad än Lucia men också här är det välbalanserat med fin kryddighet. 3,5/5 poäng
Dufvenkrooks Original 15 procent (96009, 77 kronor)
Extremt kryddig jämfört med en del andra. Nejlikor och kardemumma dominerar. Något för dig som gillar när kryddorna tar över vinkänslan. 3/5 poäng
Grythyttan Skogsglögg 15 procent (96460, 88 kronor)
Mycket frisk lite obalanserad smak av röda och mörka bär och kryddor. Lite funky och väl frisk. 2/5 poäng

Spritföstärkt glögg

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac 21 procent (96517, 85 kronor för 500 ml)
Fortfarande den bästa riktigt starka köpeglöggen på bolaget. Eldig med kryddig smak av torkad frukt, choklad och lite portvinstoner. 4/5 poäng
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom 21 procent (96518, 85 kronor)
Föredrar du rom före cognac är det här glöggen för dig. Romrussin, choklad, nötter och kryddor samsas med lite kanel. 4/5 poäng
Vinfabrikens Starkvinsglögg Spetsad med Whisky 15 procent  (96039, 79 kronor för 500 ml)
Jag tror att den har blivit lite mindre rökig än förra året men whiskykänslan finns där. Ganska mild whiskysmak med kryddor. 3,5/5 poäng
Gå till toppen