Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya årgång av serbiska helsingborgsvinet

Uppkorkat har provat de nya årgångarna av Helsinborg-Serbiska Dolina Barrique och Dolina Rosé.

*
Det har varit kul att följa helsingborgarna Aleksander Milutinovic och Anders Carlsson och deras kompanjoner bakom Dolina – ett svenskt-serbiskt vinprojekt nere i byn Bacina 20 mil söder om Belgrad.
Ja ni kanske känner till historien!? Aleksander Milutinovic fick ärva gården Podrum Bacina när det inte längre fanns några släktingar kvar som kunde ta hand om den. Samtidigt gick han och ett gäng vinälskande kompisar i Helsingborg och hade en dröm om att göra vin.
2004 bildade han, Anders Carlsson, Göran Persson, Hans Björkdahl och Börje Nyberg ett bolag. De drog upp de gamla inhemska druvsorterna som var planterade på gården och ersatte dem med cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. 2007 gjorde de en provårgång på 100 flaskor. Och de gillade det. Redan nästa år satte de igång på allvar. De fick kontakt med en lokal tunnbindare och köpte serbiska 225 liters ekfat för lagring.
Dolina Barrique görs på mestadels cabernet sauvignon med en tredjedel merlot och en tiondel cabernet franc. Det här är fjärde årgången som jag provar av det röda vinet – och det har förstås hänt något med vinet under de åren. Generellt har man gått mot ett bärigare och mer koncentrerat vin – mer publikt om du så vill. Och 11an går i samma bäriga stil.
Dolina Barrique 2011 (70426, 100 kronor)
Ljust bordeauxröd i färgen. Lite varm och kryddig näsa med tjära, paprika och plommon och russin men också lite choklad och ek. Redan förra årgången var rund och bärigt saftig och det är även 11an med smak av mörka bär, fat, kaffe, blyerts och lite kola. Välbalanserad och bärdriven. Kanske en aning lite för mycket bärsötma (man har jobbat på att koncentrera frukten) – men det är förstås en smaksak.
Dolina Rosé 2013 (78308, 85 kronor)
Den bästa rosé som vi skapat – ja så säger Alexander och Anders om den nya årgången som kom till under bra förhållanden och med perfekt mogna druvor. Gjord på merlot och cabernet franc – cerisrosa i färgen och med en bärig doft av apelsin och röda bär. Smaken är medelfyllig och bärdriven med inslag av av röda bär, apelsin, kolaremmar och mineral. Hallon och kola med en fräsch bitterhet i eftersmaken. Riktig läcker!
Gå till toppen