Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dagens vinare – korsikansk överraskning

Biodynamisk och läcker vermentino från ättlingar till en revolutionshjälte på Korsika!

*
Korsika är lite av ett bortglömt vinområde – åtminstone för mig. Därför blev jag extra glad när jag gick förbi en låda med ett för mig okänt vin som såg så där mystiskt anonymt ut på min lokala Systembolagsbutik. Jag tog upp en flaska ur den öppnade lådan och såg knappt någon som helst information på etiketten (förutom att det var en Vieilles Vignes – det vill säga ett vin från gamla stockar – och en Vin de France).
Lite snabbt googlande och så var jag hemma (vad gjorde man innan smartphones och internet!?). Det visade sig vara ett vin från Domaine Comte Abbatucci i Ajaccio på korsikas västra sida – och som är en av de äldsta vingårdarna på ön och riktigt välkända. Sedan 1992 drivs egendomen av Jean-Charles Abbatucci – en arvinge till general Jean-Charles Abbatucci som var en hjälte i franska revolutionen och vapenbroder till Napoléon Bonaparte.
Egendomen har kört biodynamiskt sedan 2000 och det mesta vinet görs på korsikas klassiska gröna druva vermentino samt sciacarello och nielluccio för de röda vinerna. Men man har också en mängd traditionella druvor planterade – och de blir jag blir rejält nyfiken på. Tio gröna (barbarossa, biancone, rossola, brandinca, brustiano, genovese, rossola bianca, bianco gentile, carcajolo bianco, paga debbiti, riminese) och 6 blå (morescola,morescono, aleatico, carcajolo nera, montanaccia, minustello).
Men tillbaka till Faustine 2012 (95088, 200 kronor) – det där anonyma vinet i lådan på bolaget. Det är gjort på 100 procent vermentino från en vingårdsdel med gamla stockar (40 år) och som växer på granite. Skördeuttaget är lågt – 25hl/ha – och druvorna skördas på morgonen, pressas direkt och får sedan jäsa på temperaturreglerade ståltankar. Lagringen sker på ståltank och gamla fat.
Vinet har en läcker doft av päron, kryddor, passionsfrukt och torkad frukt. Smaken är medelfyllig och utvecklad med inslag av tropisk frukt, kryddor, fruktpastill och mineral. Kryddig och fräsch med liten aniston. Fräckt!
Gå till toppen