Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

50 års väntan för friidrotten

I 50 år har Båstads GIF tjatat om en ny friidrottsanläggning. Men trots att politikerna lovat att den ska bli av skjuts den hela tiden på framtiden. Nu har föreningen tröttnat.

På 50 år i stort sett allt som hänt på Örebäcksvallen att löpbanorna fått ny grus då och då. Men med vattensjukt underlag hjälper det föga.Bild: Mats Roslund HD/NST Mats Roslund
Onsdagens fullmäktigemöte i Båstad är årets viktigaste. Under kvällen ska politikerna bestämma vem som ska styra i nämnderna, men också hur kommunkassan ska fördelas.
En förening som har åsikter om fördelningen av pengarna är Båstads GIF, som länge har försökt få en ny friidrottsanläggning.
– Jag har hållit på med friidrott i 45 år i Båstad och han som höll i det innan mig försökte också få en ny anläggning, så i 50 år har föreningen försökt, säger Bo Sveninge, Båstads GIF:s huvudtränare i friidrott.
Problemet med den nuvarande är att mattorna sjunker ner under fötterna när man hoppar längd- eller höjdhopp, att mattorna blir såphala vid regn och att löpbanan består av gropar och tuvor som riskerar att vricka fötterna på atleterna.
Sedan tidigare finns det ritningar på hur en ny friidrottsanläggning skulle kunna se ut. Den innefattar bland annat en rundbana, en längdhoppsgrop och en kulstötningsring.
Men trots att politikerna har lovat ny anläggning i flera decennier skjuts projektet ständigt på framtiden.
Så ser det ut att bli även på onsdag, för i den budget som Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet har arbetat fram och som Bjärepartiet har sagt att de kommer stödja, finns inga pengar till någon upprustning under 2015.
Först 2017 finns det en större summa pengar reserverade för förbättringar av Örebäcksvallen. Det rör sig om sammanlagt 35 miljoner kronor under tre år.
Men tre år till är ohållbart menar föreningen, som anser att situationen är akut.
– Det känns som att de skjuter på det hela tiden. De säger att tunneln blir klar och att skolor ska renoveras, men de ursäkterna har de varje gång, säger Christel Bengtsson, ledamot för friidrottssektionen i Båstads GIF:s styrelse.
I hennes ögon är det obegripligt hur kommunen resonerar.
– Precis alla grannkommuner satsar på barn, ungdomar och friskvård och alla grannkommuner har friidrottsanläggningar. I Båstad finns golf, segling, tennis och hästar. Det är dyra sporter allihop. För friidrott krävs ett par gympadojor och alla kan vara med, säger hon.
I ett mejl till medlemmarna i Båstads GIF uppmanar nu föreningens anläggningsgrupp alla medlemmar att skicka in medborgarförslag till kommunen om en upprustning. Förhoppningen är att det ska få politikerna att tänka om.
En av dem som har skickat in är Bo Sveninge, som skriver att det är "hög tid att Bjäreungdomarna får en riktig anläggning för friidrott" och att den nuvarande erbjuder "bedrövliga träningsförhållanden".
Christel Bengtsson menar att kommunens inställning till barnfamiljer är beklaglig.
– Jag kommer från Båstad och flyttade till Stockholm. När jag fick barn flyttade jag ner igen, och då får jag till svar att vi kan åka till Ängelholm eller Laholm om vi vill träna. Då kan man ju lika gärna flytta dit, säger Christel Bengtsson.
Gå till toppen