Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lär om barn och äldre

Elever från Victum gymnasium ska till Irland för att göra sin praktik. Där ska de försöka skapa möten mellan åldringar och barn. För att få idéer följer de ett projekt här hemma.

Tjugo elever på Victum gymnasium i Helsingborg ska åka till Nordirland för att göra sin praktik. Hälften läser barn- och fritidsprogrammet och hälften vård- och omsorg.
På Nordirland ska eleverna skapa möten mellan åldringar på ett äldreboende och barn på en förskola.
För att få idéer om vilka aktiviteter som fungerar bäst vid generationsmötena studerar eleverna just nu ett liknande projekt som pågår i Helsingborg.
Det är barnen på Pysslingens förskola på Västra Alléskolan som sedan ett år tillbaka umgås med de gamla på Pålsjö Park. HD har tidigare skrivit om det projektet.
Förskolan har testat bland annat gemensam gympa, korvgrillning, julpyssel och sällskapsspel. Småttingarna har besökt Pålsjö Park och åldringarna har varit på förskolan.
– Vi studerar hur barnen och de äldre kommunicerar vid mötena, säger Michaela Hultberg, som läser vård- och omsorg på Victum.
Nordirland är ett ganska ovanligt resmål.
– Att vi ska just dit beror på att gymnasieskolorna där har samma program som vi, så vi får träffa elever som läser samma saker som vi. Vi ska tillsammans med dem sammanföra de äldre och yngre.
Victum har fått EU-bidrag till sin resa och förhoppningen är att de irländska eleverna också ska få det så att de kan komma till Helsingborg.
– Det här är jättespännande. Det finns nog lite fördomar mellan generationer, så med sådana här möten kan alla kanske lära lite av varandra.
Det är inte säkert att erfarenheterna från Helsingborg går att genomföra på Irland.
– Då får vi tänka om. Vi ska kontakta gymnasieeleverna på Nordirland nu, kanske via Skype, för att stämma av med dem.
Själv har Michaela Hultberg väldigt god kontakt med sina morföräldrar och sin farmor, berättar hon.
Gå till toppen