Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen letar boende åt flyktingar

Med stor sannolikhet säger fullmäktige i dag ja till fler ensamkommande flyktingbarn efter årsskiftet. Kommunen letar boende, men inget är klart.

Efter påtryckningar från Migrationsverket har politikerna i både välfärdsutskottet och kommunstyrelsen rekommenderat att kommunen säger ja till att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.
Det handlar om att utöka från dagens fyra platser till åtta, vilket innebär 16 pojkar i åldern 15–17 år om året.
Innan något avtal tecknas med Migrationsverket ska politikerna i fullmäktige säga ja. Det kommer de troligtvis att göra i kväll.
Då kommer avtalet att gälla från årsskiftet, vilket gör frågan om var flyktingbarnen ska bo akut.
– Min förhoppning är att vi har hittat en lösning före årsskiftet, men gör vi det i början av 2015 är det också bra, säger Patrik Sumner, enhetschef för integration vid Båstads kommun.
Skutan, det boende för ensamkommande flyktingbarn som kommunen har i dag, är fullbelagt. Med ommöbleringar kan det bli plats för ytterligare ett rum, men alla får knappast plats.
– Vi behöver olika alternativ och får vara öppna för olika förslag. Det kan vara allt från att ha fler sängar i den egna verksamheten, till familjehemsplaceringar eller att vi i ett nödläge köper platser i privata HVB-hem.
Vad gäller familjehemsplaceringar krävs utredningar av familjerna som vill ta emot barnen. Barnen ska placeras en ganska kort period, vilket enligt Patrik Sumner gör det svårt att hitta familjer.
Vad gäller HVB-hem har Båstads kommun i enstaka fall använt sig av den möjligheten.
– Huvudspåret är att vi ska lösa det inom den egna verksamheten och då behöver vi fler sängar. Det betyder att vi behöver fler fastigheter, säger Patrik Sumner.
Arbetet med att hitta en lämplig fastighet har påbörjats, men är långt ifrån färdigt. För tillfället sonderar kommunen terrängen för att se om det finns några lämpliga objekt.
– Sedan tar vi upp en diskussion med ägaren, men riktigt där är vi inte än.
En fråga som däremot inte kommer upp på fullmäktige i dag är den om att dubbla antalet platser för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd, från dagens 20 till 40.
Politikerna i välfärdsutskottet valde att återremittera ärendet för att få svar på hur det har gått för de som redan tagits emot och hur bostadsfrågan ska lösas.
Patrik Sumner säger att det inte finns någon given lösning i dagsläget.
– Det är inget som är färdigt. Det är inte heller något som behöver vara klart i början av året, det här portioneras ut under hela året. Men det är klart att det blir en trygghet för tjänstemännen på individ och familj om man vet att det finns lägenheter till alla, säger han.
De 20 nyanlända invandrare med uppehållstillstånd som kommunen tagit emot hittills har fått bostäder genom Båstadhem och genom privata hyresvärdar.
– Vi vill vädja till privata hyresvärdar att jättegärna höra av sig om de har något ledigt, säger Patrik Sumner.
Tanken är att de nyanlända ska hitta permanenta bostäder där de kan börja sina nya liv. Till en början genom att kommunen står på hyreskontraktet. På sikt genom att stå på hyreskontraktet själva.
Båstadhem ska diskutera frågan om boende för nyanlända invandrare på sitt styrelsemöte i början av december.
Gå till toppen