Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsning på tryggheten

Så har då kommunens senaste trygghetsprojekt blivit klart. Bättre belysning och andra insatser ska nu öka trivseln och tryggheten på Nedre Holländaregatan.

Sedan i mars har stadsbyggnadsförvaltningen jobbat på att förbättra Nedre Holländaregatan.
Gatubelysningen har förbättrats och de mörkaste buskagen har beskurits och fått riktad grön belysning för att förstärka grönskan och skapa ett blickfång.
– Bakgrunden är att vi fick signaler från framförallt Helsingborgshem att deras hyresgäster kände sig otrygga utomhus, berättar Josette Dahlin, ansvarig för stadsbyggnadsförvaltningens trygghetsprojekt.
Första åtgärden blev ett möte på Träffpunkt Söder, dit många äldre boende kom. Deras synpunkter samlades in.
Nästa steg blev en nattlig trygghetsvandring utmed Nedre Holländaregatan, tillsammans med boende och representanter från Helsingborgshem, där alla fick peka ut vad de tyckte behövde förbättras.
Utifrån detta gjorde stadsbyggnadsförvaltningen en upprustningsplan.
– Många tyckte att det var väldigt tråkigt i området, att det kändes misskött. Det kan jag verkligen hålla med om. Området har varit styvmoderligt behandlat med tanke på hur många som använder det.
De förfallna planteringslådorna i lecablock har nu klätts in med kompositträ. De har också gjorts bredare så att man kan sitta på kanten.
– Vi tar fasta på att detta är ett umgängesstråk. Därför har vi också lyft markbeläggningen. Det var så otroligt grått här innan. Nu har vi ersatt en del av betongplattorna med tegel i samma färger som husfasaderna.
Ett annat önskemål från boende har varit bättre lekmöjligheter för barn. Det har varit svårare att skapa då det är mycket trafik. Men en gummiyta med bollar och små snurrfåtöljer blir klar nästa vecka.
Mer blommor har också stått på önskelistan. Vid onsdagens invigning fick boende hjälpa till att plantera i blomsterlådorna.
Trafiken är ett kapitel för sig. Många bilister kör genom gårdarna då sista delen av Hantverkaregatan är enkelriktad. Pollare har satts upp för att förhindra detta. Det som återstår är att försöka dämpa hastigheten på Hantverkaregatan.
Uppemot 700 000 kronor har satsats på Nedre Holländaregatan.
Gå till toppen