Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Budgeten i hamn – Båstads GIF får vänta på pengar

Tredje gången gillt röstade Bjärepartiet till slut på motståndarlagets budget. "Jag är jätteglad", sa Kerstin Gustafsson (M). Mindre glada blev de som hoppades på en snar upprustning av Örebäcksvallen.

Med rösterna 32–9 segrade Moderaternas, Folkpartiets och Centerpartiets budget i kommunfullmäktige i onsdags.
Det betyder att kommunen står inför stora investeringar, stora lån och stora kostnader förknippade med dem.
2013 hade Båstads kommun långfristiga lån på 238 miljoner kronor. Till 2017 dubblas de till 580 miljoner kronor.
Därmed sjunker soliditeten – ett mått på hur stor andel av kommunens tillgångar som har betalats med egna pengar – från 53 procent 2013 till 39 procent 2017.
Bjärepartiet har tidigare kritiserat den höga investeringsnivån, men har berömt den nya mittkoalitionskollegan Centerpartiet för att de har arbetat ner summan.
På fullmäktigemötet anslöt Bjärepartiet sig slutligen till budgetförslaget, efter att ha avstått från beslut i ekonomiutskottet och kommunstyrelsen.
– Jag skulle faktiskt vilja ge er med beröm godkänt för det här förslaget, sa Bo Wendt (BP) i talarstolen.
Det fick Kerstin Gustafsson (M) att skina upp.
– Jag är jätteglad att Bjärepartiet tycker att Moderaternas, Folkpartiets och Centerpartiets budget är i balans och att ni redan nu ställer er bakom den, sa hon.
Socialdemokraterna föreslog en skattehöjning på 25 öre för att finansiera bland annat bättre barnomsorg, mer stöd till barn med särskilda behov, fler hemvårdstimmar och uppräkning av alla kostnader för att motsvara inflationen.
De fick dock inget gehör för sina förslag.
Inte heller fick de gehör för att slopa ett utegym och en spontanidrottsanläggning för att tidigarelägga satsningen på en friidrottsanläggning på Örebäcksvallen.
– Vi ska inte göra någon ny investering i andra anläggningar förrän Örebäcksvallen är bra, sa Ingela Stefansson (S).
Anhängare till Båstads GIF – som skickat drygt 20 medborgarförslag till kommunen den senaste veckan om att tidigarelägga satsningen på en friidrottsanläggning på Örebäcksvallen – blev därmed besvikna.
Även Miljöpartiet föreslog en skattehöjning, men på 50 öre. Den skulle finansiera insatser på Örebäcksvallen, en miljöstrateg, fler gång- och cykelvägar, en ny kundtjänst i kommunhuset, bättre lokaler i skolan, fler hemvårdstimmar och liksom Socialdemokraterna pengar för att räkna upp verksamheternas kostnader med hänsyn till inflationen.
De fick inte heller något gehör för sina förslag.
– Vi har många likheter med det som Socialdemokraterna har pekat ut. Förhoppningsvis kan vi kanske prata ihop oss om en gemensam budget till nästa gång, sa Katarina Toremalm (MP) trevande.
Sverigedemokraterna röstade på Moderaternas, Folkpartiets och Centerpartiets förslag.
Gå till toppen