Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kö för att skriva i ny lokal bok

Bjäre härads hembygdsförening har lika svårt som andra föreningar att engagera aktiva medlemmar. Förutom till den årliga boken.

Bjärebygden 2014.Bild: Patrik Pettersson
Hembygdsföreningen gav ut sin första bok 1931. Sedan 1953 har den getts ut varje år.
Årets upplaga av "Bjärebygden" handlar bland annat om C P Johansson, en av de första fruktodlarna i Båstad samt om sjökaptenssonen Rikard Wulff från Torekov som testamenterade det mesta av sina pengar till kyrkan.
– Förr i världen brukade vi ha temaböcker, men den tiden är borta. Nu försöker vi spegla lite dåtid och nutid, så att det ska finnas något av intresse för var och en, säger Gunnar Nilsson, ordförande i Bjäre härads hembygdsförening.
Böckerna brukar tryckas i ett tusental exemplar som brukar ta slut.
I takt med att bokskaran utökas med en ny utgåva varje år växer också den sammanlagda kunskapen om Bjäre härad.
– Jag tror att det betyder mycket. Vi dokumenterar saker åt kommande generationer så att de kan se vad som har varit en gång i tiden. Vi har dessutom artiklar om vad som har hänt under året så att man ska kunna se händelser som vi har tyckt är intressanta, säger Gunnar Nilsson.
I år nämns bland annat flytten av padelbanan i Båstads hamn, nerläggningen av Lindströms i Västra Karup, att Båstadbon Carlos Luna besökte påven och VM 94-evenemanget i Grevieparken.
Hembygdsföreningen har cirka 700 medlemmar, men långt ifrån alla är aktiva. Samtidigt har föreningen ett stort behov av arbetsinsatser, inte minst för att hålla hembygdsparken i Boarp i ordning.
Sparbanksstiftelsen delade nyss ut pengar så att föreningen har råd att lägga om halmtaket på Hjärnarpsgården, ett arbete som påbörjas under våren.
– Vi behöver också folk som hjälper oss med arkivgrejor och att forska, säger Gunnar Nilsson.
Däremot råder ett ständigt stort intresse av att skriva i den årliga boken.
– Vi har till och med artiklar som får stå över, säger Gunnar Nilsson.
Gå till toppen