Sport

Här är Larssons plan för HIF

Bort med fantasilöner och orealistiska målsättningar. Sträck ut handen till hela stan. Henrik Larsson vet hur han vill förändra HIF.
-----
Det är officiellt sett Henrik Larssons första dag som HIF-manager. Vi sitter i en av logerna, som förvandlats till temporärt kontor, och tittar ut över byggarbetsplatsen. Där södra läktaren nyligen stod gapar ett stort hål. Byggbodarna och Henrik Larssons masterplan skvallrar om att det är restaureringens tid i HIF på alla plan.
– Alla måste vara medvetna om, och ta ansvar för, att det väntar ett oerhört hårt arbete för att få ordning på HIF, säger Henrik Larsson.
Att blåsa in fräsch energi i en klubb som befinner sig i motvind, och som från och till lidit av en uppblåst självbild, är ingen lätt uppgift. Samtidigt blev Henrik Larsson en av Sveriges främsta spelare tack vare insikten att fotboll på högsta nivå sällan handlar om att glida fram på en majonnäsindränkt räkmacka. De närmaste tre åren väntar den hittills största utmaningen i tränarkarriären. Över ett par koppar morgonkaffe, och 90 minuter plus lite tillägg, blir det ett brett samtal om var HIF står och är på väg.
Finns det erfarenheter från Falkenberg som du tar med dig och som även HIF kan dra nytta av?
– Ja, absolut. Vi visade i Falkenberg att det går att bygga lag med mindre pengar och små medel. Utan jättebudget, var vi tvungna att hitta spelare som ville mer med sin fotboll. HIF:s spelare ska självklart ha drömmar och ambitioner som innebär att allsvenskan inte är slutstationen. Samtidigt ska de befinna sig i nuet. Har man den inre drivkraften är chansen att komma vidare större.
Det är första gången som du får en större spelarbudget som tränare. Samtidigt är det ekonomiska läget tufft. Hur ser du på det?
– Att det ställer höga krav på att vi hittar rätt sorts spelare. Det är enda sättet att driva detta framåt.
Det kostar fortfarande att titta på översta spelarhyllan.
– HIF har länge varit känt för att betala bra till spelare. Det är något jag vill ändra på. Klubben måste undvika att hamna i den situation man har hamnat i vid två tillfällen under 2000-talet. Vi måste börja tänka på vad vi gör, hur vi gör det, och hur mycket pengar vi ska lägga på varje spelare. Det är en tuff utmaning vi har framför oss, men jag vägrar äventyra HIF:s existens.
– Går det bra för klubben ska det märkas i spelarnas plånböcker. Men vi kan inte fortsätta skyffla ut pengar när det går sämre. Det går upp och ner i fotboll, och då gäller det att alltid ha en reserv i kassan.
I en HD-intervju med ordförande Claes Ohlsson i somras framkom det att HIF:s målsättning framöver är topp-3 i allsvenskan varje år. Hur rimligt är det?
– Det är överhuvudtaget inte realistiskt. Jag och klubben ska ha en kravbild på oss. Vi ska även ha en förhoppning och tro på att vi kan nå dithän där vi har ett slagkraftigt lag som är med och tävlar om SM-guld. Men där är vi inte i dag. Jag kan som sagt inte stå här och lova en massa som innebär att jag gamblar med klubbens existens.
Spelsystem, träningsupplägg och scouting är ben som det sportsliga vanligtvis vilar på. Hur kommer det att märkas att Henrik Larsson sätter prägel på sakerna?
– För mig gäller 4-4-2, utan att jag vill låsa mig helt vid det. Jag utgår ifrån en positionsanpassad träning. De situationer spelarna kan hamna i under matcherna ska de fokusera på under träning. Vi kommer att spela mycket, men fotboll är i grunden också en löpsport där det gäller att vara i rörelse. Min gamle tränare i Högaborg, Bengt Persson, brukade säga att "det handlar inte bara om vad du som spelare gör när du har boll, utan lika mycket om vad du gör utan boll", och jämförde med att Björn Borg alltid var på tårna och studsade. Bengt hade så rätt. Som spelare måste du agera istället för att reagera.
– I vår scouting måste vi lyfta blicken. Har du sett HIF verksamt i områden som Närlunda och Adolfsberg? I dagsläget syns vi mestadels ute i välbärgade områden. Inget fel i det, men vi måste förstå att det finns bra spelare överallt. Det är inte meningen att slå undan benen på småklubbarna, tvärtom måste HIF sluta köra storebrorstilen. Ja, vi är den största klubben, men det kräver också att vi visar ödmjukhet och samarbetar med småklubbarna.
<i> <blockquote> <i>”Jag kan som sagt inte stå här och lova en massa som innebär att jag gamblar med klubbens existens.”</i> </blockquote></i>
-----
Vad kräver du av dina spelare?
– Alla kan ha en dålig dag tekniskt och taktiskt. Men det går alltid att lägga ner ett hundraprocentigt jobb för lagkamraterna och klubben. Även om jag inte var bäst var det så jag var som spelare. Det ska finnas plats för individen att glänsa men kollektivet går främst. Sedan har du ett ansvar att som professionell bidra på träning och matcher även om du inte spelar vecka efter vecka.
Du tar med assisterande tränaren Tobias Tuvesson från Falkenberg. Väntar fler förändringar i ledarstaben?
– Ja, det gör det. Men vilka kan jag inte gå in på nu.
Finns det spelare från Falkenberg som är aktuella att förstärka HIF?
– Jag har den största respekten för Håkan Nilsson som är sportchef i Falkenberg, och har ingen avsikt att trampa honom på tårna. Utan att gå närmare in på det kom vi överens om vissa saker när vi skildes åt.
Hur ser HIF-truppen ut när det är dags för första träningen 7 januari?
– Just nu tittar jag på mittbackar, yttermittfältare och forwards. Men spelare måste ut innan jag kan ta in någon ny. Förhoppningsvis har vi även lite andra värden att konkurrera med än pengar. Helsingborg är en fotbollsstad av rang, och dessutom bygger vi en ny arena.
Vad händer med David Accam?
– Det finns ett par bud på honom så jag räknar med att sälja honom. Jag gillar David som spelare, men mentalt är han inte kvar i HIF. Säljs han kan det ge mig lite mer utrymme att ta in andra spelare.
Managerrollen är ovanlig i Sverige. Hur tänker du forma den?
– Att ha hundraprocentig koll är jätteviktigt för mig, men det går inte att styra allt, och peta i alla detaljer. Det är därför viktigt att identifiera människor som jag känner kan avlasta mig. Jag måste lita på att det vi bestämmer verkligen blir gjort. För mig är det viktigt att vara tydlig som ledare, och med åren har jag även lärt mig att handskas smidigare med vissa delar.
– Under min karriär har jag träffat en massa människor som managerrollen, och utifrån det har jag försökt lägga på minnet vad som fungerat bra och mindre bra. Sedan är jag inte intresserad av att kopiera någon.
Hur undviker man att drunkna i det administrativa så att det inte går ut över det sportsliga? För det är väl ändå nere på planen du ska vara den mesta av tiden?
– Helsingborg har huvudsakligen anställt mig för att vara där nere, säger Henrik Larsson, och pekar mot planen.
– Det gäller för mig att delegera, och då är det viktigt att det jag bestämmer blir gjort. Det är trots allt jag som bär ansvaret i slutändan.
<i>”Att ha hundraprocentig koll är jätteviktigt för mig, men det går inte att styra allt, och peta i alla detaljer.”</i>
-----
Vad är en sund klubbkultur enligt dig?
– Alla i och runt HIF måste tänka "det handlar inte om vad klubben kan göra för mig utan vad jag kan göra för klubben".
Är HIF där idag?
– Nej! Det har varit för mycket skitsnack i huset, och det kommer jag aldrig att acceptera. Vi är vuxna människor. Har man problem diskuterar man dessa öppet och försöker hitta en lösning gemensamt. Det måste finnas en dialog hela vägen.
Lyssnar du på andra i organisationen, eller kommer det att vara dina idéer om hur saker ska vara som gäller i alla lägen?
– Jag vill att de jag jobbar med utmanar mig. Jag har inte facit på allt. Det viktiga är att vi lägger det personliga och prestige åt sidan. Vi är alla här i HIF:s tjänst.
Många HIF-fans känner sig rejält stukade efter en lång och tung tid. Det är lätt att se namnet Henrik Larsson som den frälsare som ska leda HIF in i en ny storhetstid. Vad säger du till dem?
– Alla supportrar har drömmar så jag kommer säkert att få kritik för uttalandet om realistisk målsättning. Men jag gör laget en otjänst om jag i nuläget säger att vi ska bli si eller så. Tålamod är ett ord som jag tycker har tappat lite i betydelse för att det används slarvigt. Jag väljer hellre att se det som att Helsingborgs IF ska bli en familj. Inom familjen kan man bråka om småsaker och tycka olika, men man pratar tillsammans för att försöka hitta bästa lösningen som innebär att det går framåt. Och en familj är något man alltid ska känna stolthet över att tillhöra.
Gå till toppen