Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De hoppas på 20 000 besökare

Ett skepp kommer lastat. Det är namnet på en gammal barnlek. Men det är också temat för årets jul på Fredriksdal som börjar den 5 december.

Om vädret är gynnsamt väntas runt 20 000 besökare på Fredriksdal den här helgen. Den 5-7 december är det dags för "Jul på Fredriksdal".
Årets tema är "Ett skepp kommer lastat". Det är som bekant namnet på en gammal barnlek, och gamla traditioner är ett av Fredriksdals fokusområden.
– Vi tyckte också att det var ett lämpligt namn eftersom Helsingborg är en gammal hamnstad. I stort sett allt som vi har importerat har kommit sjövägen, säger projektledare Maria Axelsson.
Herrgården har en utställning som gestaltar just denna sjöfart.
– När vi började fördjupa oss i sjöfartshistoria för ett år sedan såg man hur stor del av Helsingborgs historia den utgör. Sjöfarten hänger också ihop med Fredriksdals historia. Fredrik Cöster, som byggde Fredriksdal, hade titeln dykeridirektör.
Redan utanför herrgården, vid gavlarna, hänger maritima symboler i form av signalflaggor.
Vad de berättar? Inte en aning. Men Maria Axelsson vet:
– God jul står det.
I första rummet i herrgården möts man av en fåtölj. Bredvid på bordet ligger cigarrer. Det är någon som väntar där. Kanske är det en av Helsingborgs många redare som strax ska få hem sin senaste last med kinesiskt porslin, sidentyger eller örter.
I nästa rum står en sjömanskista och andra väskor. Det är sjömännen som packar upp efter hemkomsten. På väggen finns ett gammalt hamnmotiv.
I finrummet har lasten packats upp: Vackra snäckor, nejlikor, kanelstänger, citrusfrukter. Det doftar gott i salen.
– Förr i tiden längtade man efter allt detta vackra, för det var så ovanligt.
I sista rummet har de exotiska varorna använts. Det är dukat till fest. Ett högrest pepparkakshus drar till sig blickarna.
Nä men, är det inte Kärnan? Jo, minsann, med tomteluva och allt.
– Vi tycker att vi har fått med mycket av det som Fredriksdal jobbar med - det botaniska, kulturhistorien, traditionerna.
Men Jul på Fredriksdal handlar om mycket mer än utställningen i herrgården. I norra längan blir det pyssel för barnen. Bland annat får de lära sig göra marsipanfigurer under ledning av personal från Klippans konditor- och bageriutbildning.
I södra flygeln visas en utställning. Fredriksdals egna kryddor för nubbe och bord säljs också.
På gårdsplanen blir det underhållning, med bland annat Helsingborgs studentkör, från en liten scen. Där invigs också hela evenemanget på fredag, klockan 18, med dans kring granen.
Framför stallet ställer Fredriksdal upp sin grill och säljer anläggningens egna charkprodukter. Det blir också en rad med matbodar.
I Stallängan sitter tomtefar och tomtemor och tar emot önskelistor.
Ingen jul utan det paret.

Detta händer:

I Ågård visas och berättas det om julfirandet 1830.
I Lillarydsgården pågår julförberedelserna för fullt såsom det kunde se ut på landsbygden år 1830.
Prästgården är fylld med hantverk, liksom resten av stadskvarteren.
Kulturmagasinet visar en mindre utställning som anknyter till årets tema.
Torghandel är det överallt. Ett 100-tal försäljare deltar.
Musikanter förgyller tillställningen med toner och sång.
Lördag klockan 15.30 framträder Helsingborgs lucia med sina tärnor.
Söndag klockan 13.30 och 17.00 blir det juljazz med Anna Pauline Andersson duo.
Öppettiderna är: Fredag klockan 13-19, lördag-söndag 11-18.
Gå till toppen