Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tveksam insamling inte olaglig

Polisen känner igen sättet att samla in pengar på.

Under torsdagen kontaktades flera personer i centrala Landskrona av en person som på stan samlade in namnunderskrifter – och pengar.
Men organisationen som står på pappret – Handicap international – existerar inte, visar en kontroll hos Bolagsverket. Organisationen kan därför heller inte ha något så kallat 90-konto, som de verksamheter som kontrolleras av Stiftelsen för insamlingskontroll har.
Biträdande närpolischef Anders Isgren känner inte till just denna insamling men bekräftar att polisen i Landskrona och andra delar av landet tidigare "haft problem" med liknande verksamheter.
– Man frågor folk om de vill skänka pengar och sen spelar man på att man är döv, och i vissa fall stum också, säger han.
Torsdagens aktiviteter har inte gett upphov till några polisanmälningar, och själva insamlingen är inte olaglig, enligt polischefen.
– Nej, inte så länge man inte begår något brott i övrigt som att vara hotfull eller angripa någon fysiskt, säger Anders Isgren, som dock menar att det kan vara moraliskt tvivelaktigt.
De insamlade pengarna uppges främja döva, fysiskt funktionshindrade och fattiga barn.
Gå till toppen