Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Storsatsning på e-handel kan ge 400 arbetstillfällen

Det gick fort när kommunen skulle sälja det planerade verksamhetsområdet i Norra Varalöv. Innan tekniska kontoret ens hann börja dra vägar gick Acrinova AB in och köpte hela området för sin storsatsning på e-handel.

Norra Varalöv ser ut att bli platsen vi beställer varor ifrån när vi handlar på nätet i framtiden.
Detta sedan företaget Acrinova AB har köpt de 112 000 kvadratmetrarna mark som kommunen lagt ut för försäljning.
Tanken är att Acrinova ska bygga upp ett så kallat e-handelskluster på området. En plats där företag som bedriver handel över internet ska kunna samverka med varandra inom lagerhållning och distribution för att göra vinster.
– Vi kommer att erbjuda våra kunder att etablera sig i våra lokaler och sedan ta hand om deras behov och erbjuda anpassade lösningar för var och en. Ängelholm har med närheten till E4 och E6 ett fantastiskt läge för detta, säger Göran Månsson, vd för Acrinova.
Satsningen på klustret innebär en mycket stor investering för företaget. Göran Månsson vill inte nämna någon exakt siffra men säger att det handlar om 100-tals miljoner kronor. För de pengarna ska det byggas en anläggning på cirka 55 000 kvadratmeter.
– Vi planerar att sätta spaden i marken i början av april och till februari 2016 ska verksamheten vara igång. Inom fem år är det tänkt att allt ska stå klart.
Om allt går planenligt kommer det fullt utbyggda e-handelsklustret kunna erbjuda minst 400 nya jobb. Främst inom lager och distribution, tror Göran Månsson.
Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) är glad för satsningen:
"Det här är en mycket välkommen etablering för Ängelholms kommun. Den visar att vår strategi att ha färdig mark redo för etableringar ger resultat i form av nya företag och många nya arbetstillfällen", säger han i ett pressmeddelande.
3,5 miljoner kronor betalar Acrinova kommunen för markområdet, som angränsar till det redan utbyggda verksamhetsområdet vid trafikplats Erikslund. Det kan tyckas vara ett billigt pris, men det håller inte kommunens exploateringschef Lars-Gunnar Ludvigsson med om.
– Nej, inte med tanke på att köparen själv tar över det arbete som var tänkt att läggas ut på entreprenad. Acrinova kommer själva att dra vägar, lägga in vatten och avlopp och liknande, säger han.
Det verkar som det här köpet gick fort?
– Detaljplanen blev klar för ett halvår sedan. Vi hann inte ens börja bygga vägar på marken innan det small till. Det stämde väl för båda parter, säger Lars-Gunnar Ludvigsson.
Affären är tänkt att genomföras i tre steg. I första steget köper Acrinova loss 25 000 kvadratmeter, med option på resten, och börjar bygga. Sen följer kommunen utvecklingen på området och säljer i takt med att byggnationen framskrider.
Hela utbyggnaden styrs av en tidsplan. Blir utbyggnaden försenad i mer än två år kan kommunen bryta köpekontraktet.
Kommunstyrelsen väntas föreslå kommunfullmäktige att godkänna köpeavtalet vid sitt nästa sammanträde.
Gå till toppen