Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Succé för spökhistoria

Här talar vi om publiksuccé innan pjäsen ens haft premiär. Samtliga föreställningar av Oluf Brock – en Landskronitisk julsaga är utsålda och två extraföreställningar insatta.

På måndagen hade Öresundsteatern och Brukarensemblen pressvisning av Oluf Brock – en Landskronitisk julsaga i Kokhuset på Landskrona Citadell. Pjäsen är en Landskronaversion av Charles Dickens En spökhistoria vid jul.
Per Ullberg, som även är regissör, gör rollen som Landskronas egen Scrooge i form av den elake och fruktade köpmannen Oluf Brock som betedde sig mycket illa mot fattiga, skuldsatta och utsatta Landskronabor på 1700-talet.
– Vi kan bara ta 25 exklusiva platser per föreställning här i det gamla Kokhuset så redan innan premiären nu på fredag är det utsålt. Därför har vi bestämt att lägga in två extraföreställningar den 20 och 21 december klockan 16, säger Anders Kungsman, konstnärlig ledare och även skådespelare i produktionen.
Brukarensemblen består av sex personer med funktionshinder. Totalt har Öresundsteatern satt upp sex produktioner med ensemblen sedan 2011.
– Det ska bli så spännande detta, säger William Pedersen som tillsammans med Håkan Persson är helt nya i Brukarensemblen.
När vi besökte pressvisningen bjöd man på en scen ur förställningen där just William och Håkan blev bryskt mottagna av Oluf Brock då man tiggde pengar till fattiga och utsatta barn i staden.
Duon har även varsin annan roll, som Julen som varit och Julen som kommer.
– Vi följer ju Dickens idé ganska väl. Inte minst när det gäller rekvisitan med tidstypiska kläder, säger Per Ullberg som gör en riktigt otäck och elak rollgestaltning.
Odd Ellgård som spelar Brockens anställde Nils Harman konstaterar;
– Jag har också en roll som den unge Brock. Den är roligare för han är elak och det är kul att spela elak, säger Odd som tillhör veteranerna i ensemblen.
Birthe Kristensen, Linda Forslund och Simon Otterström utgör resten av Brukarensemblen. Tilläggas kan också att Ingrid Malmström gjort ett fantastiskt jobb med rekvisitan till pjäsen.
Gå till toppen