Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

De bildar en ny förening för att hjälpa tiggarna

Tre vänsterpartister drar i veckan igång föreningen Solidarisk människohjälp Engelholm. Syftet är att hjälpa de tiggare som vistas i stan.

Det började med att Vänsterpartiet upplät sin husvagn till de bostadslösa tiggarna från Rumänien.
Nu går Thord Kristiansson, Peter Shaw och Hans Wahlgren ett steg vidare och bildar en förening för att hjälpa dem.
Rent formellt bildas föreningen onsdagen den 10 december. Då kallar man till möte i ABF:s lokaler på Industrigatan och hoppas på stor uppslutning.
– Att bilda en förening känns som en naturlig följd. Vi har dessutom kommit i kontakt med många som engagerat sig i de här människorna, säger Thord Kristiansson.
Trots trions politiska bakgrund vill de betona att det inte är någon vänsterförening.
– Den här föreningen är öppen för alla och vi vill att så många som möjligt går med, säger Hans Wahlgren.
Thord Kristiansson har främst kommit i kontakt med en rumänsk familj som befunnit sig i Ängelholm sen i våras. Exakt hur många som finns här är oklart.
– Vi vet att det finns fler än de fem-sex personer som vi har kontakt med.
Föreningen ska arbeta på flera olika sätt för att hjälpa dem.
– Det handlar om ren medmänsklighet. Vi måste hjälpa till med mat och kläder. Det är ju akut att folk sitter ute på gatan i december, säger Thord Kristiansson.
Sen finns det en långsiktig plan också.
– Att tigga på gatan är inte hållbart. Vi måste agera som ombud för de här personerna och upplysa om deras rättigheter, säger Thord Kristiansson.
Han är aktiv inom Region Skåne och har även ställt en interpellation i ämnet där.
– Vi försöker påverka i alla möjliga sammanhang.
Ingen av dem tycker att Ängelholms kommun hjälpt till tillräckligt. Snarare har Vänsterpartiet känt sig motarbetat. Detta på grund av att husvagnen plötsligt hamnade på skroten och det även utfärdades en p-bot.
– Vi har besiktigat den nu. Och den var uppenbarligen inte skrot eftersom den gick igenom.
Nu är nästa problem att förse vagnen med el. Det senaste beskedet från socialnämndens ordförande Jan-Olof Sewring (M) är att det inte går på den plats vagnen står nu. Därför ska man istället köpa in sovsäckar som tål minusgrader.
– Det finns ett elskåp alldeles intill. Annars är det väl bara att flytta den till en annan plats? säger Thord Kristiansson.
Tidigare har kommunen fått signaler om att tiggarna åker hem den 22 december. Det tror varken Thord Kristiansson, Peter Shaw eller Hans Wahlgren på.
– Även om de som finns här kanske åker hem, så kommer det nya hit som behöver hjälp.
Föreningen vill också vara opinionsbildare.
– Det är viktigt att ändra på folks attityd mot dessa människor. Jag kan inte se någon skillnad på att skänka till tiggare eller ge pengar till Röda korset.
Gå till toppen