Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemlösas hus vill lösa akut kris

Hälften svenskar, hälften EU-migranter ska samsas på Hemlösas hus. Så vill föreningen Frihamnen lösa den akuta boeendefrågan. Men staden vill inte satsa pengar på permanenta boenden.

Hemlösas hus.Bild: Emil Langvad HD/NST
– Peter Danielsson borde öppna sitt hjärta – och plånbok!
Uppmaningen till kommunstyrelsens moderata ordförande kommer från Olle Wredström, ordförande i Röda korset i Helsingborg. Han är besviken efter beskedet att staden inte ställer upp med pengar till ett riktigt boende för EU-migranterna.
– Det är en skam att vi låter människor bo ute i skogen. Ju mer jag engagerar mig i den här frågan, desto mer upprörd blir jag.
Enligt det öppna brev, som Björn O Anderberg och styrelsen för föreningen Frihamnen har skrivit under, är det ett mer permanent boende för hemlösa – både svenska och EU-medborgare – som behövs.
– På en vecka kan Hemlösas hus med 36 sängplatser öppnas i full omfattning.
Björn O Anderberg har budgeterat driften, inklusive anställda, till 1,7 miljoner kronor för en tremånadersperiod. En summa som han tror är överkomlig för kommunen.
– När Olle Wredström och jag träffade kommunstyrelsens ordförande, Peter Danielsson, och kommundirektör Palle Lundberg häromdagen, fick vi uppfattningen att pengarna inte var något problem. Däremot verkade det vara mer av en principiell fråga. Det är tråkigt med tanke på att kylan kan slå till när som helst.
Hemlösas hus har nyligen stängt sin nattverksamhet, på grund av politiska beslut. Varför tror du att svaret skulle bli annorlunda nu?
– Nu går vi direkt till kommunstyrelsen. Tidigare har det varit socialnämnden som har motarbetat oss. Och nu gäller det även EU-migranterna. Vi talar om en akut kris, säger Björn O Anderberg.
Vi har skrivit om situationen på Hemlösas hus, bland annat om konfrontationer mellan svenska hemlösa och EU-migranter. Kommer de att fungera tillsammans?
– Jag är säker på att anställd personal kan styra upp det. I dag är det volontärer som jobbar där.
Birgitta Möller arbetar på Värmestugan, som är den ideella förening som ser till att alla som behöver får gratis mat på Hemlösas hus. Hon är inte så säker på att det är en bra idé att släppa in EU-migranterna i en eventuellt nattverksamhet.
– Det kommer inte att gå. De kulturella skillnaderna är för stora.
Per Pehrsson är Helsingborgs stads samordnare för de här frågorna. På ett nätverksmöte under tisdagen diskuterade han, tillsammans med representanter för flera frivilligorganisationer, hur de fortsatta insatserna ska se ut.
Han anser att det redan finns en bra beredskap för den här gruppen människor. Det handlar bland annat om mat, duschmöjligheter och kläder. Kommunen kommer också att kunna erbjuda enstaka övernattningsmöjligheter vid nödsituationer. Till exempel vid svår kyla.
– Staden bidrar med pengar och samarbetar med flera frivilligorganisationer. Här finns många som gör ett enormt bra arbete, säger Per Pehrsson som tror att Helsingborg till och med gör mer än många andra kommuner.
Han avfärdar Björn O Anderbergs och Olle Wredströms önskan som orealistisk.
– De vet mycket väl att vi inte kan erbjuda bostäder till alla EU-migranter som kommer hit. Det handlar om ett politiskt spel som de får bedriva på annat håll.
Per Pehrsson har träffat många av de EU-migranter som finns i Helsingborg. Och menar att staden erbjuder det de efterfrågar.
– Inom några dagar kommer vi att vara klara med ett dokument över vad vi och frivilligorganisationerna gör. Men vi behöver inte överdriva behovet av Hemlösas hus. Många av dem är unga och starka och vet att ta emot vår hjälp om det behövs.

Hemlösas hus

I mitten av oktober stängde nattverksamheten på Hemlösas hus. De som inte hade någonstans att bo kunde få hälp av kommunen.
Men alla ville inte ha den hjälpen och fortfarande övernattar hemlösa i barackerna. Tvärtemot Helsingborgs stads beslut.
Ideella föreningen Värmestugans personal ser till att de hemlösa får mat varje dag. Även ett stort antal EU-migranter är där för att äta och duscha.
Gå till toppen