Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Magnusson - en glad grubblare

Redan som barn var Peter Magnusson en dubbelnatur - hypersocial med ett stort behov av att vara ensam. Då upplevde han också hur film kunde skänka "total glädje och hopp om livet". Just denna känsla vill han förmedla.
Skådespelaren och komikern Peter Magnussons dröm om att få jobba med film väcktes när han som tioåring såg "Tillbaka till framtiden".Bild: FANNI OLIN DAHL / TT Fanni Olin Dahl
Peter Magnusson har underhållit svenska folket sedan debuten i humorprogrammet "Pyjamas" i ZTV (2001-2002). Ingen gick säker när han - tillsammans med Christine Meltzer och David Hellenius - härmade kändisar och makthavare i TV4:s "Hey Baberiba" för knappt tio år sedan. Inte ens kungafamiljen.
– Jag har varken mer eller mindre respekt för kungahuset än för någon annan som vi parodierade. Vi gjorde det för att sticka hål på aktuella maktföreteelser. Jag tror inte att någon blev ledsen; framför allt folk i maktställning borde vara rustade för att tåla kritik, säger han.
Redan som tioåring gjorde Peter Magnusson giftiga "nyhetssändningar" med pappas videokamera. De var fullspäckade med påhittade nyheter om skolans rektor.
– Kompisarna och jag tittade på filmerna och garvade. Tack och lov såg aldrig rektorn dem. Jag tittade på filmerna igen för ett år sedan, de var rätt elaka. Jag skäms.
Man kan lätt få en bild av en social liten apa.
– Jo, det var jag nog, skrattar han. Jag var hypersocial och apig och hade svårt att få utlopp för all min kreativitet, som jag riktade åt många håll. Jag spelade gitarr, teckande serier, drömde till och med om att bli filmare, programmerare eller hotelldirektör som pappa (mamma Lotta Magnusson var hallåa på TV2 på 1970- och 1980-talen). Samtidigt var jag en grubblare och tillbringade mycket tid med mig själv.
Förvisso har tre decennier gått, men i stort är Peter Magnusson sig lik.
– Jag är fortfarande en glad grubblare. På sätt och vis har jag hållit en rak linje genom åren, även om jag har lärt mig att kanalisera min kreativitet. Samtidigt som jag är öppen, social och älskar att vara med människor så har jag emellanåt ett stort behov av att vara ensam. Då drar jag till fjällen i fyra-fem dagar. I naturen lever jag i nuet och känner mig lycklig och glad.
Uppväxten som mellanbarn var bra och kärleksfull. Bara ett mörkt moln. När han var 17 år gick pappa bort.
– Det var en stor sorg, det värsta jag har varit med om. Det betydde att jag fick en väldig frihet att välja väg, ibland kanske för mycket frihet.
Ändå blev det rätt till slut: Film.
– Jag drömde om att filma ända sedan jag såg science fiction-komedin "Tillbaka till framtiden" som tioåring. Filmen öppnade ett flöde av fantasikänslor och förmedlade en total glädje och hopp om framtiden. Min drivkraft är att ge folk den känslan.
Det tycks han ha lyckats med. Succéfilmerna "Sommaren med Göran" och "En gång i Phuket" som han skrev manus till och spelade huvudrollerna i sågs av uppemot en miljon människor.
Någon risk att underhållning får oss att försumma våra liv ser han inte.
– Tvärtom! Livet kan vara tufft. Det är välgörande att skratta och vara glad i en och en halv timme, säger Peter Magnusson. TT

Peter Magnusson

Gör: Komiker, skådespelare och manusförfattare.
Bor: Stockholm.
Familj: Dotter, 1,5 år.
Så firar han födelsedagen: "Med ett mindre kalas."
Om att fylla 40: "På sätt och vis är det skönt att vara lugnare och mer harmonisk än för 15 år sedan."
Framtiden: "Hoppas kunna fortsätta att göra filmer som folk vill se."
Livet utanför jobbet: "Livet består mycket av min dotter, vänner, skärgården och fjällen."
Gå till toppen