Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandfällan i Båstad är full – Torekov får påfyllning

Sandhögen vid hamnpiren i Båstad växer för varje år. Nu ska den bli mindre, medan västra delen av Skansenbadet får mer sand, liksom Torekov.

Kuno Johansson och Daniel Elström från Båstads kommun sätter upp snönät längs Skansenbadet inför förra vintern.Bild: Pernilla Söderkvist
Sand ligger sällan kvar där man lägger den. På Skansenbadet i Båstad flyttar den från väster till öster för varje storm och vindpust som drar förbi.
Under åren har det gjort att högen av sand intill hamnmuren har vuxit. Till sist har den blivit så hög att muren inte längre fungerar som det skydd som den är tänkt att vara, utan sanden flyger över för att smutsa ner båtsdäck och göra hamnen grundare.
Därför ser kommunens parkavdelning ett behov av att göra en större insats.
– Vi vill flytta sanden därifrån och lägga den där den behövs bättre, bland annat på västra delen av Skansenbadet som är väldigt stenig, säger Jenny Hertsgård, parkingenjör vid Båstads kommun.
Sanden ska även laga en del klitter som blåst sönder, där det ska planteras strandvegetation i form av strandrör och strandråg för att hålla den på plats.
Den kommer dessutom att hamna på stranden i Torekov.
– I Torekov har klitterna haft det tufft, dels genom stormarna och dels genom att vegetationen har backat där på vissa ställen. Vi bedömer också att det är ungefär samma sand där som på Skansenbadet, säger Jenny Hertsgård.
Arbetet påbörjas någon gång i vinter och genomförs av kommunens ordinarie personal. Exakt hur mycket sand som kommer att skyfflas till ny plats är oklart, men muren är två meter hög och det handlar om en remsa på tre eller fyra meter längs muren. Allra närmast muren kommer sanden att ligga kvar som stöd.
– Det blir några lass, men inga jättemängder. Vi vill också vara rädda om det landskap som vi har närmast stranden.
Inför både förra och denna vintern har kommunen satt upp snöstaket på Skansenbadet. Syftet är att hindra sandflyttningen och det har visat hyfsat goda resultat.
Både arbetet med att sätta ut staket och att återställa muren till sin ursprungliga funktion som sandfälla är en del i kommunens arbete med att bevara kusten och stränderna, ett arbete som aldrig tar slut.
– Vi inser att vi måste jobba med de här problemen, säger Jenny Hertsgård.
För att ta ett helhetsgrepp om problematiken med erosion funderar Båstad att tillsammans med Laholm och Halmstad göra en gemensam inventering av sina kuststräckor.
En sådan inventering skulle kunna ge svar på vilka åtgärder som ger bäst resultat när det gäller arbetet mot den ständigt pågående erosionen. Samtidigt som det finns en poäng med att hindra den, finns det också en poäng med att inte bygga skydd som i sig förstör kusten.
Frågan om en gemensam inventering ska ges klartecken av politikerna innan den sätter igång.
Gå till toppen