Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Larmandier-Berniers lysande Vertus

Pierre och Sophie Larmandier gör lysande champagne utan skit!

*
Du hittar Pierre och Sophie Larmandier på Larmandier-Bernier i Côtes de Blancs mitt i Champagne. Ett par som om något så personifierar de odlarrevolutionen i området – den som gjort de småskaliga odlarnas viner mer intressanta än de stora champagnehusens. Personliga viner med klass, stil och smakrikedom.
Tillsammans har de 15 hektar odlingar i Grand Crulägena Cramant, Chouilly, Ogier och Avize samt i Vertus (en lysande premier cru i närheten av deras hus och vineri). 85 procent chardonnay och 15 procent pinot täcker odlingarna som sköts minutiöst av familjen. Ekologiskt och bidoynamiskt är regeln (helt eko sedan 1995 och biodynamiskt sedan 2002) – men inte på grund av någon dogma utan snarare för att de är övertygade om att det ger bättre viner.
När jag besökte Pierre och Sophie 2012 var det inte svårt att förstå att vinerna är så bra som de faktiskt är. Pierre var bekymrad – stora delar av skörden gått forlorad på grund av dåligt väder. Man kunde se hur han led – som om han hade en personlig relation till varenda ranka i vingårdarna. En omsorg som också leder till stora viner.
Många håller också Larmandier-Bernier bland de bästa bland odlarna i Champagne. Tyvärr finns deras viner sällan på bolaget. Min egen favorit Vieilles Vignes Cramant har jag bara hittat på plats (har någon tips på var man kan köpa dem i Danmark så tas de tacksamt emot).
Terre de Vertus har jag köpt någon gång i de tillfälliga nyhetslanseringarna. Det är en lysande premier cru som man (jag) nästan alltid dricker för ung. Lätt fräsch och snygg med en liten stålig mineralitet. Lockande för att den är så god helt enkelt. Och non-dosé.
2007an har en ljust gul färg och ung doft av citrus, blommor, mjölkchoklad, bröd och mineral. Äpplen och lite nötter. Smaken är lätt och friskt blommig med inslag av citrus/grape, rostat bröd, mineral och äpplen. Lite smör på röstat bröd och lite hasselnötter. Läcker men alldeles för ung.
Här ser du Uppkorkats möte med Pierre Larmandier.
Gå till toppen