Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Du måste bara älska chenin

Chardonnays kropp och sauvignon blancs friskhet. Dessutom en lagringspotential som få andra viner.

*
2014 har varit fylld av sköna provningar. Alldeles för många egentligen så jag har haft lite svårt att få ner alla anteckningar i vettiga artiklar.
En av de skönaste provningarna, åtminstone om man som jag är en #cheninlover, var fyra årgångar av Langlois-Chateaus Vieilles Vigens Chenin Blanc i sensomras. Fyra årgångar som visade upp chenin blancs fantastiska förmåga att kombinera friskhet med kropp och att dessutom ge viner som åldras med behag.
Jag besökte Langlois-Chateau 1999 (när jag fortfarande jobbade på Systembolaget) och blev redan då imponerad av både de stilla och de mousserande vinerna. Och de är inte ett dugg sämre idag.
Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc Vieilles Vignes (81411, 179 kronor) görs på 100 procent chenin blanc från 5 hektar med en minimiålder på 35 år. Skördeuttaget är 40 hl/ha och vinet jäser och lagras i burgundiska barriquer (20 procent nya) utan malolaktisk jäsning i 9-12 månader men med batonnage (omrörning av jästfällningen).
Langlois-Château Vieilles Vignes 2008
Grönt gyllengul. Stor dofta av ananas, citrus, mineral, rök och lite gummi. Medelfyllig rund men också mycket frisk och ung mak av ananas, citrus, mineral, rök, fat och ylle. Lite gummiton finns där också men rejält med frukt. Lång läcker avslutning med bivax, ylle och lite honung.
Langlois-Château Vieilles Vignes 2005
Något ljusare i färgen. Mer utvecklad doft med mogen frukt och mer ylle ohc gummi. Medelfyllig utvecklad smak av ananas, ylle, bivax och honung. Frisk med både citrus och äpple. Fruktdriven med en lite smörig ton.
Langlois-Château Vieilles Vignes 2004
Gyllengul färg. Lite knuten doft av tropisk frukt, ananas, honung och mineral. Men också lite nötter och oxidation. Medelfyllig rund och lite smörig smak av ananas, nötter och tropisk frukt. Lite kortare och något mindre intensiv i smaken än de andra.
Langlois-Château Vieilles Vignes 1996
Djup gyllengul färg. Stor utvecklad doft av mogen cheninfrukt, trä, mineral och lite gummistövel. Medelfyllig rund och sammansatt smak av ananas, citrus, gummi och mineral. Saftig men utvecklad, nötig och med lång läcker sammansatt eftersmak. Frågan är om det inte är den bästa!?
Gå till toppen