Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få orkar rösta i omval

Många frågor förblir obesvarade efter onsdagens besked om att Båstad måste hålla omval. En sak som är ganska säker är däremot att valdeltagandet kommer att bli lågt.

Valdeltagandet sjunker i omval – det visar tidigare erfarenheter.
För sjätte gången i svensk historia blir det kommunalt omval. De 27 extra SD-valsedlar som dök upp vid länsstyrelsens kontrollräkning efter valet i höstas skulle inte ha varit där.
Dessutom påverkade tabben valresultatet. Sverigedemokraterna fick ett mandat för mycket, Socialdemokraterna ett för lite.
En av de frågor som blev mest akuta efter Valprövningsnämndens besked är huruvida det nyvalda kommunfullmäktige är giltigt eller ej. I Valprövningsnämndens beslut står nämligen att de "upphäver valet till kommunfullmäktige".
En snäv tolkning kan innebära att de politiker som blev invalda i fullmäktige efter valet inte har rätt till sin plats och att de beslut som de har hunnit fatta sedan dess inte gäller.
Under onsdagskvällen blev frågan än mer akut eftersom fullmäktige hade ett sedan länge inplanerat sammanträde.
– Vilket fullmäktige är fullmäktige? Är det det som var innan valet eller ni som sitter här? frågade sig kommunchef Katarina Pelin när hon förklarade den uppkomna situationen för politikerna.
Efter rundringningar till ett stort antal experter meddelade hon senare under kvällen att svaret kan finnas i bland annat vallagen, där det står att ledamöter sitter kvar även om beslutet överklagats.
Samma tolkning gör Hans Ivar Svärd, sakkunnig på Valmyndigheten, som hänvisar till hur tidigare omval har hanterats, nämligen utan att ogiltigförklara den sittande församlingen.
– Man har inte gjort den tolkningen i de tidigare fallen, säger han.
En annan fråga som är av akut karaktär är när omvalet ska ske.
Något tydligt svar på den frågan finns ännu inte. Datumet bestäms i samråd mellan Valmyndigheten, länsstyrelsen och kommunens valnämnd. Den diskussionen har ännu inte inletts.
Enligt Hans Ivar Svärd finns det inga tidsgränser varken framåt eller bakåt i tiden. Sexmånadersregeln som vi nämnde i går gäller bara extraval till riksdagen.
Ett naturligt förslag är givetvis att hålla kommunvalet på samma dag som det extra riksdagsvalet, men inte heller det är givet.
– Frågan dyker ju upp naturligtvis, men det är för tidigt att svara på, säger Hans Ivar Svärd.
Per-Ingvar Johnsson (C), ledamot i Konstitutionsutskottet, tycker inte att det är någon bra idé att genomföra de båda valen på samma dag. "En lite knepig detalj är dock att extraval till riksdagen, enligt vallagstiftningen ska genomföras med vita valsedlar, samma färg som valsedlarna vid kommunfullmäktigeval", skriver han i ett mejl till NST.
Som bäddat för ytterligare förväxlingar när valsedlarna ska räknas, med andra ord.
Sedan Valprövningsnämnden inrättades 1975 har det som sagt hållits omval i fem kommuner – Hallsberg 1980, Borgholm och Åre 1986, Orsa 2003 och Örebro 2011.
I omvalet i Orsa ökade valdeltagandet med fyra procentenheter. I Hallsberg, Borgholm och Åre sjönk deltagandet däremot med mellan 10 och 17 procentenheter. I Örebro sjönk valdeltagandet med hela 20 procentenheter.
Med stor sannolikhet kommer även invånarna i Båstads kommun att strunta i att gå till vallokalerna i större utsträckning än i höstas.
Vad det betyder för valutgången återstår att se.
Gå till toppen