Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prinsessan Leonore ska få syskon

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill väntar sitt andra barn. Födseln är beräknad till sommaren 2015, bara drygt ett och ett halvt år efter prinsessan Leonore. Det gör dem till så kallade pseudotvillingar — en utmaning, enligt beteendevetare.

"Vi är väldigt glada och ser fram emot att välkomna en ny medlem till vår familj", säger Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i ett pressmeddelande.
Prinsessan Leonore föddes den 20 februari i år. Den nya familjemedlemmen väntas komma i sommar.
— Mer specifikt datum eller tid än så vill vi inte gå ut med just nu, säger Margareta Thorgren.
Hovreportern Sten Hedman tycker dock inte att den nya graviditeten kom överraskande fort.
— Hon är inte 22 år längre. Vill de ha tre, fyra barn, vilket de brukar vilja i de där kretsarna, då får du ligga i lite, säger han till TT.
Elisabeth Schönbeck är beteendevetare och småbarnspedagog och har skrivit om hur vår plats i syskonskaran påverkar oss. Hon säger att det finns risker med att få barn så nära inpå varandra.
Redan när mamman blir gravid börjar hon fokusera på det andra barnet. Då påbörjas det som kallas detroniseringen, där det första barnet får lämna plats för det nya. Elisabeth Schönbeck anser att tre, fyra år är ett lagom avstånd mellan syskonen.
— Då är barnet klart med sin individuationsfas och separationsfas och har fått en stark grund att stå på. Jag vill inte vara negativ, men de tre första åren är livsviktiga och blir det fel då blir det svårt att reparera.
Hon säger att det är tur att prinsessan Madeleines första barn är en flicka. Flickor utvecklas snabbare och det kan göra att lillasystern kan saker hennes bror ännu inte lärt sig, fastän han är äldre.
— Flickan får beröm för att hon är så duktig, medan pojken känner sig pressad för att han är storebror.
Det bästa för balansen mellan de kungliga syskonen är om det andra barnet blir en pojke, tycker Schönbeck.
Hennes råd till föräldrar till pseudotvillingar är att ägna mycket tid åt barnen, båda barnen, att se dem och lyssna på dem.
— Var uppmärksam på att båda får känna sig duktiga och slipper jämföras med varandra. Man måste se till att det yngre syskonet inte blir duktigt på det äldres bekostnad.
Till vänner som kommer för att hälsa på det nya barnet ger hon rådet att ta med en present till det stora.
— Var medveten om hur det känns för det stora barnet. Ta med en present till det, det lilla får ändå så mycket uppmärksamhet.
Gå till toppen