Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rätt att bevilja bygglov i Höja

Mark- och miljödomstolen håller inte med länsstyrelsen när det gäller tre villor i Höja. Domstolen tycker tvärtom att det inte finns några hinder att bevilja förhandsbesked för villorna.

Byggnadsnämnden beslutade i oktober 2013 om positivt förhandsbesked för att bygga tre villor på en bit mark mellan Pildammsvägen och Ellenbergavägen i Höja. Marken ägs av Lunds stift men ärendet drivs av en privatperson som vill köpa marken för att kunna bygga hus där.
Planerna gillades dock inte av grannarna som överklagade beslutet. Bland annat menar de att det måste göras en detaljplan innan något beslut kan tas. Beslutet skulle också innebära att värdefull jordbruksmark skulle försvinna.
Länsstyrelsen ställde sig på grannarnas sida och byggnadsnämndens beslut upphävdes.
Men ärendet överklagades vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö som gör en annan bedömning.
Enligt domstolen är det huvudsakligen en fråga för kommunen om mark ska planläggas eller inte. I översiktsplanen pekas området ut som ett utbyggnadsområde. De dömer också att markens läge och placering i anslutning till befintlig bebyggelse begränsar användningen som jordbruk i framtiden.
På egendomsavdelningen på Lunds stift kommer domen som en överraskning.
– Det beslutet har jag inte sett ännu, säger jordbruksförvaltare Per Andersson.
Beroende på om grannarna går vidare och får prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen, så kan ärendet nu gå vidare.
– Ja, då skulle det kunna bli försäljning nu, om det fortfarande finns intresse av att köpa marken.
Gå till toppen