Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ambulansidé inte aktuell

I Lilla Edet halverade ett försök med single responder väntetiden på ambulans. Men i Region Skåne är frågan inte särskilt het.

Vi har redan berättat om de långa väntetiderna på ambulans på Bjärehalvön (i genomsnitt 21 minuter). Vi har också berättat om att Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor föreslår en extra bil, bemannad med en ensam ambulanssjuksköterska, för att korta tiden.
En kommun som redan har använt sig av lösningen, som kallas single responder, är Lilla Edet i Västergötland. Det ledde till att väntetiden på ambulans halverades. Dessutom kunde den riktiga ambulansen avbryta 12 procent fler utryckningar, vilket frigjorde omkring en timme och tre kvart varje gång.
För Båstads del skulle en sådan lösning innebära att det skulle finnas tillgång till snabb sjukvård i kommunen även när den befintliga ambulansen i Förslöv måste köra patienter till Helsingborg eller Lund.
Men trots att förslaget visat goda resultat på andra håll är single responder inget som diskuterats särskilt flitigt i Region Skåne.
Mikael Sten, områdeschef för ambulansdistrikt Nordvästra Skåne vid Skånevård Sund, sa tidigare att en sådan lösning inte är aktuell för Båstad.
Anna-Lena Hogerud (S), nytillträdande som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, säger så här:
– Man behöver inte utesluta det, även om det inte verkar vara aktuellt från verksamhetens sida. Det är de som bedriver det dagliga arbetet och har bra insyn i vad lösningen kan tänkas vara.
Anna-Lena Hogerud säger att det finns ett generellt behov i Skåne av utökade ambulansresurser, men att man måste titta närmare på exakt var behovet finns.
– Det är klart att det finns ett behov av att göra något om väntetiden är 21 minuter, det är ju därför man har satt den här ambulansbilen i Förslöv.
Är single responder ett aktuellt alternativ?
– Man kan titta på flera olika alternativ. Viktigast för oss är att titta på var det behövs fler ambulanser och fler anställda.
Gå till toppen