Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Något stärkande till jul?

  Uppkorkat har provat igenom en liten mängd schysst julsprit.

*
Det var inte många spritsorter som fanns med på Systembolagets stora julprovning. Men det fanns några och till och med en vinnörd som jag kan tycka att det är rätt gott med en nubbe till julbordet. Det behöver förstås inte vara en ”julversion” – klassiska Skåne (84, 239 kronor) är aldrig fel.
En av årets höjdare bland julsnapsarna är annars Aalborg Jule Akvavit 2014 (10201, 299 kronor) med en kraftfull men ändå avrundad smak av kummin, dill och malört. Friskt, läskande och rund med lång eftersmak.
Riktigt bra är också Tegnér och Sons Julsnaps (10207, 149 kronor för 350 ml) som är rejält fruktig och rund med vaniljig ton med dilltoner och pomerans.
Linie Aquavit Christmas Edition (10363, 219 kronor) är inte heller dum med mycket kummin och lite vanilj men den är inte lika fyllig som Aalborg eller Tegnér.
Men det är inte bara snapsen som fått en julversion. Cognac Foucauld XO Christmas Limited Edition (11251, 399 kronor) är en riktigt schysst konjak med fruktig smak av kryddor, choklad, fat och lite apelsin.
Och är du fan av Backafallsbyn och Spirit of Hven – missa inte deras julutgåva Sankt Claus Single Cask. Tyvärr tog den slut direkt på Systembolaget – men den finns fortfarande att köpa hos Juuls Vin og Spiritus. Det är en single malt tappad från inte en men väl tre franska allierfat (som stått får var sin buteljering till Sverige, Danmark och övriga världen) som tidigare innehållit en merlot.
Whiskyn har en fin bärnstens färg och en fruktig doft med toner av choklad, rök, vanilj och kryddor. Smaken är intensiv men rund med fin fruktighet, väl avvägd rökighet och lite vaniljtoner. Smakrik och balanserad med en liten sälta.
Gå till toppen