Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt brev om julfreden 1914

Ett brev från första världskriget som beskriver en "speciell situation" har offentliggjort 100 år efter händelsen ägde rum. Det rör sig om den så kallade "julfreden" mellan tyska och brittiska soldater.

Det är den brittiske officern Alfred Dougan Chater som från västfronten skriver till sin mor och där den — numera mytomspunna — händelse han återger kan ses som ett flyktigt stråk av mänsklighet i det förödande krig som varade i fyra år och som ledde till mer än 16 miljoner människors död.
"Jag skriver detta från mitt skyttegravshål— och med en uppgjord eld och gott om halm är det faktiskt riktigt trivsamt — även om det är iskallt och riktigt julväder", berättar Chater i brevet som enligt nyhetsbyrån AFP förefaller ha skrivits vid två tillfällen, det ena på juldagen och det andra den 27 december 1914.
"Jag tror jag har varit med om en av de mest speciella situationer som någon kan vara med om. Omkring klockan 10 i förmiddags kikade jag över skyttevärnet när jag såg en tysk som vinkade med armarna. Kort därpå kom två till, de hade lämnat sina skyttegravshål och kom emot oss. Vi skulle just öppna eld när vi såg att de inte hade några vapen, så en av våra män sändes ut för att möta dem. Efter ungefär två minuter var området mellan de båda skyttegravarna fyllda av män och soldater från båda sidor som skakade hand och som önskade varandra God Jul", skriver britten i brevet.
Han beskriver sedan hur en gemensam begravningsgudstjänst hålls för stupade britter och tyskar vars kroppar hämtats från ingenmansland.
"Vi gav varandra cigaretter, skrev våra namn och några tog fotografier".
"Jag vet inte hur länge detta kan pågå...vi har i vilket fall beslutat att ha eldupphör också på nyårsafton, eftersom tyskarna vill se hur fotografierna blev", skriver Chater till sin mor.
I samband med högtidlighållandet av det i år var 100 år sedan första världskriget bröt ut har den berömda "julfreden" uppmärksammats på flera sätt och i förra veckan möttes tyskar och britter i en vänskapsmatch i fotboll för att högtidlighålla minnet.
Den tillfälliga vapenvilan varade dock inte och Alfred Dougan Chater skadades svårt tre månader senare. Men han överlevde kriget och levde till 1974.
Brevet — som överlämnats av av en släkting till Chater — offentliggjordes nyligen av den brittiska postmyndigheten.
Gå till toppen