Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mångsysslare som hellre friar än fäller

Reinhold Knutsson är egenföretagare och övertygad socialdemokrat. Nämndemanssysslan ser han som ett hedersuppdrag.

Reinhold Knutsson är efter mer än 500 förhandlingar ett känt ansikte i rättegångssammanhang.Bild: Sven-Erik Svensson
Lantarbetare, dansbandsmusiker i Glitters, maskinförare på Christinelund när Ulla Bjelke ägde godset, fotbollsmålvakt, byggnadsarbetare, arbetslös, egenföretagare - och nämndeman.
Reinhold Knutsson har varit en mångsysslare genom åren. Men den politiska övertygelsen har alltid varit densamma.
– Det började gro i mig när jag kände att jag inte var lika mycket värd som de andra i klassen när jag gick i femman och sexan, berättar han om känslan när han gick i skolan Ingelsträde.
Han är född i ett lantarbetarhem i Rögle och flyttade till Kullabygden som femåring. I slutet av 80-talet kom han in I socialdemokratin via uppdrag inom Byggnadsarbetarförbundet och LO-sektionen.
– Då var det strid inom partiet och man uteslöt alla byggnadsarbetare från listan utom Kent Eriksson, berättar han om en av flera interna strider som skakat partiet lokalt genom åren.
I fullmäktige tog han plats vid valet 1994, på sjuttonde och sista S-mandatet, och fick därmed vara med om det historiska maktskiftet då kommunen under en mandatperiod styrdes av en S+FP-allians.
Idag är partiets inflytande halverat, från 17 till 8 mandat.
– Jag är inte förvånad när man ser hur Höganäs förändrats. Péter har gjort mycket bra för Höganäs, jag har full respekt för honom, säger han apropå kommunens starke man, kommunalrådet Péter Kovács.
Reinhold Knutsson har varit nämndeman i snart 20 års tid, "svor domareden i januari 1997", och det fanns en gång juristdrömmar.
– Jag läste på komvux när jag hade blivit arbetslös, och tänkte bli jurist, men jag kom aldrig in på juristlinjen.
I stället nappade han när partiet sökte kandidater som nämndemän och kan i dag summera minst 500 rättegångar som tjänstgörande nämndeman med allt från riksbekanta styckmordsmål och pedofilåtal till vardagliga "bälten" – intern jargong för rättegångar med bilförare som nekar till att inte ha haft bilbältet på sig.
– Nämndeman är det uppdrag jag högaktar mest, säger han.
– Min uppgift är att lyssna och ta till mig det som åklagare och den tilltalade har att säga. Vi nämndemän har ganska stor makt, säger han om tingsrättens sammansättning med tre fritidspolitiker och en domare.
– Många nämndemän är nog hårdare än domaren i sina bedömningar. Det är inte jag.
Numera har han även uppdrag i förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen. Ett uppdrag som han tänkte släppa redan efter ett par år, uppgiven av alla avslagsbeslut som han fick delta i.
– Hade svenska folket vetat hur svårt det är att få uppehållstillstånd skulle Sverigedemokraterna inte vara så stora som de är idag, menar han apropå bevisbördan som vilar på asylsökande som måste visa att han eller hon kommer från sitt hemland, och behöver skydd.
Utdragna rättegångar, just nu är han nämndeman i en rättegång som beräknas pågå i 19 dagar, gör att det är svårt att kombinera uppdraget med ett vanligt jobb.
– Numera har jag ju fördelen att jag kan anpassa det så att jag även hinner med mina trädgårdskunder. Men efter pensionen tänker jag inte sitta kvar, säger han apropå den höga medelåldern inom nämndemannakåren.

Reinhold Knutsson

Ålder: 59 år
Familj: Sambo med Gunilla Andersson, två vuxna barn Roger och Louise, från tidigare äktenskap.
Bor: Hus i Väsby
Yrke: Egen trädgårdsfirma
Parti: Socialdemokraterna.
Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, kultur- och fritidsutskottet, ersättare kommunstyrelsen, nämndeman.
Politisk förebild: Olof Palme. "Lämnade ingen oberörd".
Oväntad talang: Inhoppande A-lagsmålvakt i Väsby FK vid 47 års ålder.
Gå till toppen