Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny förening ska hjälpa tiggarna att komma på fötter

Nystartade föreningen Stand vill hjälpa EU-migranter som kommer till Laholm och Båstad kommuner. Men också informera om de fördomar som finns. "Vi vill slå hål på myterna" säger Marie Söderlind.

Tiggare – ett allt vanligare inslag i gatubilden.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Egentligen är föreningen så ny att den ännu inte finns. Men Stand ligger i startgroparna för att hjälpa EU-migranter i Båstad och Laholm. Så snart organisationsnumret är klart på Skatteverket drar de igång på allvar.
– Vi har arbetat på olika håll tidigare, men kände att vi måste organisera oss för att kunna hjälpa på ett bättre sätt, säger Marie Söderlind, en av initiativtagarna till föreningen.
Namnet Stand är ingen förkortning utan ska istället återspegla föreningens ändamål. Att stå upp för EU-migranternas rättigheter, att stå bredvid dem och bistå dem och att hjälpa dem stå på egna fötter.
Föreningen kommer att stå på tre ben, berättar Marie Söderlind. Dels genom akuta insatser, som att täcka basbehov för mat, hygien, hälsa och boende. Här ingår också att hjälpa till med kontakter med myndigheter. Dels genom ett långsiktigt påverkansarbete med myndigheter och vårdinrättningar och slutligen med information för att motverka fördomar.
– Det finns så många myter som cirkulerar, om lyxbilar och pengar i bh:n. Vi vill slå hål på myterna. Det här handlar om ytterst fattiga människor som tigger för att de är tvungna.
I dag finns ett tiotal EU-migranter i de två kommunerna, enligt Marie Söderlind. Det handlar om tre familjer som tagit sig hit på olika vägar och med olika mål.
– En familj försöker få ihop pengar för att rädda sitt hus. En annan blev hemlös när kåkstaden de bodde i revs. Nu hoppas de få ihop till en kombibil som familjen ska kunna bo tillsammans i.
En sak har familjerna gemensamt. De kommer hit i förhoppningen att hitta arbete. Familjerna som Marie Söderlind har kontakt med har tidigare gästarbetat i Portugal. De har knackat på hus lantbrukare och fått jobb under någon säsong.
– Nu hoppas de kunna göra detsamma i Sverige. Men här har vi en helt annan byråkrati. Det krävs ett samordningsnummer för att få tillgång till det svenska systemet. Det är kostnadsfritt men tar ett par veckor att få. Och utan språkkunskaper eller kännedom om hur systemet fungerar är det nästan omöjligt.
Vad anser du om argumentet att man inte ska hjälpa de som tigger, utan att problemet måste lösas i dessa människors hemländer?
– Problemet måste lösas i deras hemländer och på EU-nivå. Men det sker inte i en handvändning. De här människorna är redan här och de behöver hjälp nu.
Föreningen består än så länge av ett dussintal personer, men intresset att hjälpa är stort, berättar Marie Söderlind. På Stands hemsida, www.stand-bastad-laholm.se, finns mer information om föreningens verksamhet.
Gå till toppen