Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinerna till nyårsfesten

Äntligen dags för nyårsfest. Här är vinerna som fixar middagen!

*
Har du inte köpt vinet till nyårsfesten ännu? Lugn här är några tips som räddar middagen. Viner som levererar bästa möjliga vinupplevelse per krona och som fungerar lysande till mat! Och med tanke på att det bara är ett par dagar kvar så har jag fokuserat på viner som bör vara lätta att få tag på.
Först ett tips från hjärtat! Glöm inte bort den torra sherryn – en av världens mest underskattade och fantastiska drycker. Antingen som fördrink precis som den är eller ackompanjerad av lite tapas (allt från rostade och saltade pinjenötter via oliver till olika typer av charkuterier och ostar).
Den där lätta fräscha lätt nötiga smaken av äpplen, jäst och blommor hos en fino-sherry är helt oslagbar och fräschar upp gommen – särskilt som den ofta har en liten sälta i smaken. Tio Pepe Fino (8225, 54 kronor på halvflaska) är en klassiker som fortfarande håller – likaså La Guita Manzanilla (8201, 51 kronor för en halvbutelj) med en fräsch smaka av äpplen, citrus, jäst och mandel.

Rött

Vylyan Pinot Noir 2013 (4630, 69 kronor)
I doften – röda bär och kryddor samt sandelträ. Lätt frisk och lite nervig smak av röda bär, kryddor, peppar och trä. Örtig och lite stramt bitter i avslutningen. Det här är rackarns mycket pinot för pengarna. Drick till kyckling, kalkon eller annan fågel.
Vill du ha något lite mer ”exklusivt”  prova Sonoma Hills Pinot Noir 2012 (2863, 119 kronor) med en är lätt till medelfyllig, saftig smak med inslag av hallon, lakritsbåtar kryddor och mineral eller Givry Premier Cru Clos Charlé 2012 (2407, 199 kronor) med en lätt frisk nervig bärig smak av röda bär, mineral, kryddor och ek.
Lat 42 Gran Reserva 2004 (12679, 99 kronor)
Systembolagets bäst bevarade hemlighet? Inte nu längre! Det är nämligen svårt att matcha den här riojan när det gäller prisvärde. En Gran Reserva med 10 år på nacken och för under 100-lappen!? Ja jag skojar inte. Det här är riktigt bra med mogen smak av röda (körsbär) och mörka bär, fat, dill, torkad frukt, tobak och örter. Funkar utmärkt till fågel, nöt eller lamm.
Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône 2013 (74503, 99 kronor)
Södra Rhône lyser starkt just nu med härlig frukt och bra struktur på vinerna. Ofta domineras vinerna av grenache men här är det 100 procent syrah som gäller. Här möts vi av en saftig, kryddig, eldig och pepprig smak av röda bär, mörka bär, örter (rosmarin, lavendel…), lakrits och mineral. Drick till fläsk, nöt och lamm.
Vill du ha mer kraft och styrka prova i så fall Château de Saint Cosme Gigondas Château Saint Cosme 2012 (92207, 249 kronor).

Vitt

Kung Fu Girl Riesling 2012 (2690, 119 kronor)
Charles Smith gör coola viner med namn som Boom Boom Syrah och Kung Fu Girl  från Columbia Valley i Washington State i nordvästra USA. Just det här vinet är gjort på 100 procent riesling och är ett läckert friskt och fruktigt vin med inslag av persika, druvor och mineral! Perfekt till fisk och skaldjur och med en härlig vårkänsla över sig. Det behöver vi nu i kylan!
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc (5562, 125 kronor)
Efter julens ganska feta och tunga mat och mörka drycker så vill i alla fall jag ha fräscha och stilrena viner. Och det blir inte så mycket fräschare än så här. Chardonnay i sin renaste form – friskt, äppligt med citrus en touch av krut/mineral och lite smör. Som gjort för skaldjur och lättare fiskrätter.
Arbois Expression du Terroir 2008 (5399 Frankrike Arbois 139kr)
Annorlunda och så läcker. Äpplen, mogen frukt, jäst och nötter i näsan. Mycket frisk medelfyllig och intensiv smak av mogna äpplen, mogen citrus, nötter och ek. Bra syror och bra balans. Vilken personlighet. Drick till tapas eller olika typer av charkuterier som pata negra och tryffelsalami.
Montagny Premier Cru Les Coères Feuillat-Juillot (2812, 151 kronor)
Domaine Feuillat-Juillots viner skriker inte efter uppmärksamhet. De är så där härligt strama men ändå läckra – perfekta matviner helt enkelt. Les Crêts 2012 är en så kallad ”monopole (ett vin från en vingård som hon äger helt och hållet) och har en lätt fräsch och lite ståligt frisk smak av gröna äpplen, citrus och mineral. Drick till hummer och lax.

Sött

Chateau Suduiraut 2002 (3004, 347 kronor)
Ett av decembersläppets allra bästa viner. En klassisk sauternes som dessutom har ålder. Bra näsa med rostade fat, mandelmassa, apelsin och äppelpaj. Medelfyllig intensiv söt smak med brända inslag och toner av mandelmassa, apelsinmarmelad och knäck. Snygg med fräsch syra. Drick till crème brûlée, pannacotta eller andra söta desserter.
Fler bra söta tips hittar du här!

Bubbel

Jag har nyligen tipsat om en mängd bra bubbel i fasta sortimentet men vill också passa på att tipsa om två tillfälliga champagnesorter som helt enkelt är lysande.
Den ena är José Michel & Fils Special Club Brut 2007 (90307)  som har en torr, fokuserad men ändå utvecklad smak av citrus, äpplen, rostat bröd och mineral. Försvinnande god helt enkelt! Den andra är Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs Brut 2008 (90181, 399 kronor) – en grand cru från Côte des Blancs i Champagne med en mycket frisk och citrusladdad smak med mineral, kex och blommor.
Fler bubbeltips hittar du här!
Gå till toppen