Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gott nytt bubbelår vinvänner

Äntligen! Efter den tunga julmaten och mörka juldryckerna kommer nyåret då vi kan vältra oss i en av vinvärldens häftigaste drycker - bubblet.

*
Ja skit i det där att det ska vara fint och festligt till nyår. Eller – nej gör inte det. Det är klart att det ska vara fest. Men vad jag menar är att det där vinet som får sin speciella karaktär och bubblorna av en andra jäsning på flaska (tappa vinet på flaska med lite jäst och socker och sätt på en ”ölkapsyl”) är så mycket mer än en festdryck. Mousserande vin är verkligen lysande till olika sorters mat och köper man inte bubbel från Champagne så behöver det inte heller bli särskilt dyrt.

Därför är champagne dyrt

Men varför är champagne då så dyrt. Ja det handlar förstås inte bara om marknadsföring och tradition (även om det är en del av förklaringen). Det är tufft att odla druvor i norra Frankrike där Champagne ligger. Dessutom tar det mycket längre tid och du måste lägga ner mer arbete på att göra bubbel än att göra vanligt vin.
Ofta blandas viner från många vingårdar (upp emot 100 olika för vissa viner) för att man ska få den rätta karaktären på vinet. Sedan ska det lagras i minst 15 månader för vanlig champagne och minst tre år för årgångschampagne innan det får släppas på marknaden och ofta lagras de mycket längre än så.
Och visst finns det finns enskilda viner från andra dela av världen som är bättre och billigare än en hel del av det som görs i Champagne (mina egna favoriter inkludera Contratto och Berlucchi i Italien och Ridgeview i England). Men ingen annanstans görs det så mycket och så bra skumpa. Champagne är helt enkelt i en klass för sig. Särskilt om man snackar om de bästa vinerna.

Håll utkik efter RM

De flesta känner till de stora Champagnehusen som Moet, Veuve Cliquot, Mumm mfl och det blir lätt att vi går på igenkänningseffekten och tar något vin från dem när vi står där i butiken. Och det är inget fel på deras viner. Däremot får du betala en slant för att det just handlar om det stora märkena och deras billigare viner är sällan speciellt inspirerade.
Nej är du smart så håller du utkik efter de små odlarna som buteljerar sina egna viner – något som tills helt nyligen var ganska ovanligt i Champagne där man istället sålde sina druvor till de stora husen. Leta därför efter bokstäverna RM i finstil på baksidan av etiketten – för Récolatant Manipulant – som indikerar att det är en odlare som gör sitt eget vin.
Det är hos de små odlarna du hittar de coolaste, mest personliga och mest spännande vinerna just nu. Ofta från enskilda vingårdslägen och till ett bra mycket bättre pris än lyxmärkena.

Skit i cupen och flöjten

Jag vet att jag har tjatat om detta tidigare – och inte bara jag. Men det är verkligen dags att kasta de gamla flöjtglasen eller coupeglasen. De senare som enligt myten – och ja det verkar vara en myt – sägs vara formade efter Marie Antoinettes bröst. Det är kanske snygga men de är fullständigt värdelösa eftersom de nästan helt tar död på vinets doft (och ni vet ju att det är i doften som smaken sitter!).
Själv dricker jag alltid skumpa ur ett vanligt vitvinsglas. Alltid lite varmare än kylskåpskallt (8-12 grader), aldrig någonsin hällt till bredden och jag låter gärna bubblorna lugna sig lite. Då kommer de där härliga smakerna av smör, rostat bröd, nötter, svamp och kakao/choklad fram och vinet smakar mer än fräsch citrussaft. Friskt och smakrikt som det ska vara.

Drick det till mat

Och drick champagnen eller bubblet till mat!!! Det finns knappt något bättre vin att matcha till olika rätter – och då inte bara skaldjur. Torsk, lax, pata negra, tryffelsalami, hummer, ostar (parmeggiano reggiano, chistera, gruyère…), prosciutto, kalv – ja listan kan göras lång. Egentligen har skumpan samma användningsområde som det vanliga vita vinet.
Så inled nyårsfirandet med ett glas lättare champagne eller mousserande. Gå vidare med ett lite kraftigare till middagen och spara en flaska vanligt bubbel till tolvslaget. Då blir nyårsafton en riktig bubbelfest!
Gott nytt år på er alla vinvänner!
Gå till toppen