Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnt runt Malmös moskéer, men ökad säkerhet

Polisen i hela landet har fått order att skärpa tillsynen och vaksamheten vid religiösa byggnader efter attentaten den senaste tiden mot moskéer i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala. – Polisen är redan ofta här på Norra Grängesbergsgatan, säger Ali Hussein i shiitiska församlingen i Malmö.

Flera muslimska församlingar som tidningen har pratat med säger att säkerhetsläget inte har förändrats. Den shiitiska församlingen i Malmö har tidigare haft problem men det har man inte längre, hävdar Ali Hussein.
– Vid stora högtider brukar vi ha vakter ute men tack och lov har vi inte haft några direkta hot. Eventuella hot har i så fall kommit från andra muslimska grupper och inte från högerextrema. Och vi hoppas förstås att vi slipper hot, säger han.
Bosniska islamiska föreningen har sin moské i Föreningarnas hus på Ystadsvägen.
– Vi som arbetar här har blivit mer försiktiga men någon utökad säkerhet har vi inte behövt, säger en av de anställda.
Polisen samarbetar med Säpo både på nationell och på regional nivå.
Det märktes ingen ökad säkerhet vid Islamic Center i Rosengård, där det som vanligt samlades hundratals troende till fredagsbönen. Det har inte varit några incidenter de senaste åren, inte sedan 2009 då seriemördaren Peter Mangs sköt in genom ett fönster, berättar Islamic Centers grundare Bejzat Becirov.
Vem som helst är välkommen till den stora moskén i Malmö, där öppenhet och tillgänglighet är nyckelord. Islamic Center har valt en moderat linje inom islam, där man vill skilja på religion och politik.
– Vi vill inte ha stängsel och taggtråd omkring oss. Det går ändå inte att skydda sig helt mot en som vill göra någon illa. Men vi har kameror som täcker in allt, säger Bejzat Becirov.
Finns det inte en växande oro?
– Det är klart att det finns en rädsla, men samtidigt måste vi inse att vi inte vet vad allt detta beror på. Vi måste kunna gå vidare, utan att förstora sakerna.
– Jag har själv blivit hotad många gånger, men jag tror att det är bättre att fokusera på annat. Jag berättade aldrig för mina barn om hoten, det skulle bara ha skrämt upp dem. Det här är litet samma sak, lägger vi för stort fokus på dessa händelser riskerar vi att skrämma upp alla utan att lösa något, säger Bejzat Becirov.
Samma inställning har centrets imam Roland Vishkurfi, som först mot slutet av sin predikan tog upp moskéattackerna.
– Jag tycker att det är viktigare att fokusera på profetens budskap inför hans födelsedag (idag, lördag). Varför han har kommit till oss, med ett budskap om att vi ska älska varandra.
Hur ser du på attackerna?
– Jag ser det här som en attack mot alla svenskar, och mot den tolerans som finns här i landet. Alla hot är ett problem, men det gäller att ha tålamod. Det är ingen som ännu säkert vet vad det är som har hänt, säger imam Roland Vishkurfi.
Över tusen personer samlades under fredagen på olika platser i landet för att visa sitt stöd för muslimska församlingar.
I Stockholm förklarade kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen ska arbeta fram en nationell strategi mot islamofobi som bygger på kunskap.
I Malmö talade representanter från islamiska församlingar, judiska församlingen, Svenska kyrkan och flera politiker om vikten av att låta de goda krafterna vinna.
Utredningarna av moskébränderna i Eslöv, Eskilstuna och Uppsala fortsätter. Hittills har ingen misstänkt gripits.
Gå till toppen