Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En politisk raket

Det nya året inleddes med buller och bång i Det Heliga Landet – inte bara med sedvanliga fyrverkerier och smällare. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avfyrade på nyårsaftonen en politisk raket som gav eko över hela världen genom att underteckna Romfördraget som ger palestinierna möjlighet att dra Israel inför den internationella brottmålsdomstolen i Haag för misstänkt krigsbrott.
USA vrider sina händer i bekymrad protest och den israeliska regeringen riktar hotfulla fördömanden mot president Abbas beslut. De befarar att det kan leda till åtal mot militära befattningshavare och gripanden utomlands av israeliska företagsledare med verksamhet på ockuperat palestinskt område. Benjamin Netanyahu, den israeliske premiärministern, varnar för rättsprocesser mot Hamas för dess attacker mot Israel.
Men både Hamas och Islamiska Jihad har förklarat sig beredda att ta den risken.
– Jag tror inte detta kommer att leda till några påtagliga förbättringar för oss araber och palestinier, tvärtom är jag rädd för att 2015 kommer att bli ännu värre än förra året. Högerkrafterna kommer att vinna stort i det kommande valet till Knesset, säger taxichauffören Abed som varit en av mina närmaste arbetskamrater under de senaste tio åren.
Abed, som bor i den arabiska Jerusalemförorten Jabel Mukaber, har sin bas på det anrika hotellet American Colony. Han arbetar sedan många år främst med skandinaviska och andra utländska journalister. För mig är han inte bara en lugn och pålitlig chaufför som hittar lika bra i Tel Aviv och Galiléen som på Västbanken. Han är också väl insatt i journalistyrkets problem och behov, kan snabbt fixa kontakt med aktuella personer och hjälpa till att tolka enklare intervjuer både från arabiska och hebreiska.
För en journalist är en språkkunnig taxichaufför med gott omdöme en ovärderlig tillgång. När Abed hämtar mig på flygplatsen brukar han under färden till Jerusalem ge mig en snabb uppdatering om de senaste nyheterna och händelseförloppen – han följer noggrant både den arabiska och den hebreiska nyhetsförmedlingen.
Senast vi talades vid var han mycket orolig för vad det kommande året kan innebära:
– Abbas beslut att vända sig till domstolen i Haag kommer att göra situationen värre, särskilt för oss araber i Jerusalem. Vi har tidigare haft en ganska bra tillvaro här men efter sommarens mord på tre israeliska tonåringar och höstens våldsamma sammandrabbningar kring al-Aqsamoskén och i östra Jerusalem har klimatet förbytts från fredlig samlevnad till en stämning av hat och rädsla.
Abed, som är israelisk medborgare, tänker inte rösta i parlamentsvalet i mars.
– Jag röstade i det förra valet, men det var helt meningslöst. De få arabiska ledamöterna i Knesset har ingen chans att påverka någonting, och inget av de judiska partierna har något att erbjuda mig. Vi israeliska araber är helt maktlösa. Mitt enda val är att försöka undvika alla konfliktsituationer. Och att uppmana mina barn att hålla sig borta från protestaktioner och allt som har med politik att göra.
Gå till toppen