Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boriero: "Man tackar inte nej till HIF"

I en lång intervju möter ni legendaren som återvände till HIF när lagkompisarna kallade.

Lino Boriero slutade i HIF den allsvenska comeback-säsongen 1993. Nu är den gamle mittfältaren tillbaka i klubben efter att de gamla lagkompisarna Anders "Swiss" Svensson och Henrik Larsson kallat.
Den här gången som materialförvaltare.
– Det ska bli jätteroligt, sen kommer rollen att utkristalliseras efterhand. men det är materialare jag ska vara i förstahand, säger Lino Boriero.
Tanken från manager Henrik Larsson är att Boriero även ska vara en slags resurs till ungdomslagen. Så här säger Henrik Larsson om rollen:
– Jag minns inte hur många passningar jag fick på foten av Lino när jag kom till HIF som ung. Han var en stor bidragande orsak till att HIF gick upp i allsvenskan. Vi sprang på varandra och jag undrade om han var intresserad av att hjälpa till. Tanken är att Lino med sin kunskap även ska hjälpa yngre mittfältsspelare i klubben.
Samtidigt är Lino fortsatt tränare för Helsingborg Östra. Hur det blir med den biten får tiden utvisa.
– Jag tog ett snack med vår ordförande och jag sätter ju Östra i en lite dålig sits så vi får se månad för månad. Jag kommer att vara borta en hel del i synnerhet med de långa resorna och träningsläger. Prio ett är HIF, därefter Östra och sedan resursbiten trea.
Förhoppningen är att det ska gå att kombinera.
– Det kan säker funka eftersom det mesta i HIF är på dagtid. Det är en större roll än vad man kanske tror. Men förhoppningsvis går det att kombinera – i alla fall under det här året.
Under jakten på allsvenskan gjorde Lino Boriero stora avtryck på HIF:s mittfält och blev en Olympiafavorit, så något finns det att dela med sig av.
– Det var på den tiden då det var läderboll med snörning, säger Lino med ett skratt och fortsätter:
– Alltid kul att kunna bidra på något sätt, sen om det är fotbollsmässigt eller runt om själva fotbollen spelar inte mig någon roll. det är roligt att vara tillbaka i den gamla läktaren, fast den läktaren som står där i dag är ju inte den jag höll till i. Det var så längesedan att jag minns träläktaren och snart kommer det en ny.
Det var också folk från för som lockade Lino Boriero tillbaka till HIF. Först var det styrelseledamoten och förre lagkompisen Anders "Swiss" Svensson som, innan Henrik Larsson blev klar, "pratade lite löst om en roll i HIF." Sedan sprang Lino på Henrik Larsson.
– När jag tränade med Östra uppe på Olympia så kom Henrik förbi och vi pratade lite löst och sedan ringdes vi efter några dagar. Jag ville det här och man säger inte nej till HIF.
Det har varit på gång en tid och 19 december blev det klart och han har att brås på.
– Det är en liten legendar-stämpel på att ha den rollen som Arne Björnstedt och Sverker Eliasson haft före mig.
Vad innebär rollen som materialare?
– Man är en servicekille runt ett lag som ska må bra och man behöver kanske inte vara en bitter gammal gubbe. Det handlar nog om att vara bestämd, men samtidigt glad.
Han gjorde sin sista match i den rödblå tröjan hemma mot IFK Norrköping 29 augusti 1993 (förlust med 0-2). Sedan dess har han följt klubben på avstånd.
– Jag är inte på alla matcher på Olympia och har inte sett allt på tv heller, men det är klart at man följer HIF. Precis som alla andra runtomkring så har man åsikter om alla turer som varit. Vad som har varit bra och vad som har varit dåligt. Man följer med för att jag har hjärtat där.
Under sin tid som tränare i dåvarande Helsingborgs Södra spelade han lag som HIF:s och det fanns ett samarbete som sedermera blev HIF Akademi.
Den centrala punkten i HIF:s organisation har enligt förståsigpåare alltid varit materialförvaltarens kaffekokare. Det har Linoi Boriero redan blivit varse.
– Det har alltid funnits kaffe i legendarerna Arne Björnstedts och Sverker Eliassons kaffekokare. Jag fick höra det i dag att fixar jag bara kaffet så kommer det gå bra, säger Lino med ett skratt.
Gå till toppen