Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Daniel Andersson: "Vi har firat triumfer tillsammans"

HIF:s nye målvaktstränare i lång intervju om jobbet i sitt hjärtas klubb och hur många gånger hans chef förnedrade honom i Skottland.

Han är HIF:are sedan barnsben och har beskrivit Olympia som sin kyrka. Nu har Daniel Andersson blivit målvaktstränare i HIF.
– Det är ett drömscenario för mig även om jag deklarerat att jag velat göra detta sedan en bra tid tillbaka. det är en önskedröm men som vi säger till våra unga spelare som kommer in i A-laget "Det räcker inte att nöja sig med detta utan det är nu det ska ta fart." Min vilja att arbeta för det här är väldigt hög och förhoppningsvis håller den viljan i sig i en herrans massa år, säger Daniel Andersson.
När den förre HIF-målvakten hoppade in i rollen som materialförvaltare efter att han lagt handskarna på hyllan var han tydlig. Han ville göra något annat. Efter ett år på posten tar han nu steget upp på tränarbänken som målvaktstränare.
– Rollen som materialare var vad som fanns där och då. Men jag deklarerade för HIF redan när jag kom tillbaka 2011 att jag hade ambitionen att bli målvaktstränare efter min karriär och därför tog jag alla chanser som fanns att hålla mig kvar, säger Daniel Andersson.
Han är väl förberedd och har gått den högsta utbildning som går att få i Svenska Fotbollförbundets regi och har dessutom rejält med väldokumenterad erfarenhet mellan stolparna.
– Har man spelat fotboll sedan barnsben och med 16-17 år på elitnivå så finns det en hel del i bagaget förklarar Andersson.
Karriären gick från moderklubben Bjuv via Ramlösa, Ängelholm, Kalmar FF, Högaborg, Trelleborg, AIK, Hibernian, HIF, Ängelholm igen, innan han avslutade i HIF. På vägen har han haft sin beskärda del av målvaktstränare som han tagit intryck av.
– Jag hade Gerry Peyton i AIK som numera är målvaktstränare i Arsenal. I Trelleborg hade jag Janne Ericsson i Trelleborg, bara för at nämna några så visst har man tagit intryck och formats efter dem.
En målvakt har som uppgift att stoppa fotbollar från att gå i mål. Men Daniel Andersson ger yrket en djupare nyans som handlar om det omvända.
– Som målvakt får man kallt räkna med att släppa in mål. Problemet är hur du tar dig vidare och reser dig och står fast vid din målmedvetenhet om du släppt in några bollar, förklarar Daniel Andersson.
Är den biten lika viktig som att lära sig rädda den där bollen?
– Målvakt är den position i ett lag som är mentalt mest påfrestande. Jag kanske inte tillhörde världstoppen i målvaktsligan, men jag är inte blind och jag ser vad som är fel och vad som behövs göras. det räcker inte att se det utan det ska åtgärdas med träning.
Under förra säsongen satt Daniel Andersson alltså på HIF-bänken som materialförvaltare. När säsongen drar igång är han fortsatt på bänken, men nu med ett helt anat inflytande över vad som faktiskt händer på planen.
– Det kommer att bli oerhört inspirerande och kunna påverka, sedan är det inget snack om saken om vem som är chef i det här gänget och det är glädjande att Henrik har valt mig.
Henrik Larsson sa så här om varför Sven Andersson nu tar steget till akademilaget och Daniel Andersson kommer in:
– Dels var det dags att prova något nytt även på den posten. Sedan är jag och Sven ganska lika som personer, Danne är mer lättsam.
Bjuvssonen har med rätta fått epitetet glädjespridare och en samlande kraft. Det var också de egenskaper som, förutom målvaktskunnandet, fick HIF att plocka tillbaka honom efter utflykten till ÄFF 2011.
– Henrik har rätt i att jag är en glad och social person men det går att kombinera med höga krav. De som känner mig vet att jag har en sida av mig som verkligen vill vinna så det är nog det minsta bekymret.
I december ringde Henrik Larsson och hörde sig för hur Andersson skulle se på en tränarroll. Svaret lät inte vänta på sig.
– Vi har alltid haft en bra relation och det har alltid varit intressant att höra vad han har att säga och det har alltid varit en härlig jargong oss emellan. Dessutom har vi firat lite triumfer tillsammans och även spelat mot varandra.
Hur många mål gjorde han på dig som i Skottland när han var i Celitc och du i Hibernian?
– Haha, det vill jag inte ta upp bara. Han har förnedrat mig så många gånger. Men å andra sidan så är det som ja sa tidigare, det gäller att resa sig efter tunga stunder och det har jag med mig, säger Daniel Andersson.
Gå till toppen