Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protest mot dyrare fiske

Fiskekortet har blivit mer än dubbelt så dyrt efter årsskiftet. Numera får de fiskande vid Saxån betala 120 kronor för ett dagskort istället för 40 kronor. Nu söker sig sportfiskarna till andra vatten.

Bild: Niklas Gustavsson
Mattias Tybell i Häljarp har fiskat i Saxån under ett decennium men överväger nu att bojkotta fisket till följd av prishöjningen.
– Jag har inget emot att betala för mitt fiske så länge det är rimliga priser. Vi som inte hinner fiska hela dagarna måste betala 120 kronor för att göra några kast efter jobbet. Det är inte rimligt, säger Mattias Tybell, styrelsemedlem i Landskrona Sportfiskeklubb.
Priserna har mer än fördubblats sedan förra året då dagskortet kostade mellan 40 och 60 kronor beroende på tidpunkt. Säsongskortet på 275 kronor har plockats bort vilket upprör många. "Känns helt orimligt - det är Saxån vi pratar om, inte en laxälv i Norge" skriver en fiskare.
– Många fiskare med mig är förbannade över detta och väljer att inte fiska alls i Saxån i längre.
Mattias Tybell har samlat in drygt 300 namnunderskrifter mot prishöjningarna.
– Vi vill ha rimliga priser och ordentliga sportfiskeregler som gynnar fisket och beståndet.
Bengt Rahm från Saxån-Braåns fiskevårdsförening menar att prishöjningen är motiverad.
– Vi ska inte vara ett billighetsfiske, dessutom ligger vi under markpriset om man jämför med Råån där det kostar 150 kronor per dygn, säger han.
Enligt ett avtal med fiskevårdsföreningen fick medlemmarna i Landskrona Sportfiskeklubb en subvention på 275 kronor per år genom att plocka skräp i ån och kontrollera fiskekort. Samarbetsavtalet sades upp av Landskrona sportfiskeklubb i maj förra året.
– De kunde inte göra jobbet, de skötte sig inte och kunde inte följa avtalet som funnits sedan 1986. Då tar vi ingen hänsyn till vad det kostar. Om det blir färre fiskare spelar ingen roll, det är bra för ån, säger Bengt Rahm.
Att införa säsongskortet på nytt är inte aktuellt.
– Det fanns folk som bytte säsongskort, många tror att de gäller hela året eller i värsta fall i flera år. Det blir bara missförstånd.
Gå till toppen