Kultur

De föll offer för terrordådet

Massakern på Charlie Hebdo utplånade en institution. Mordet på flera serietecknare skakar även svenska satiriker.

Djupt tragiskt. Så beskrivs attentatet av Fredrik Strömberg, ordförande för Seriefrämjandet i Malmö. Han säger ändå att han inte är förvånad. Tidningen Charlie Hebdo blev 2006 hotad efter att ha publicerat Muhammed-teckningar och 2011 förstördes hela redaktionen av en bomb.
– Det här är en tidning som har gått in för att provocera. För några år sedan tryckte de ett album om Muhammeds liv. En medveten och tung provokation, säger han.
Charlie Hebdo beskrivs som en respekterad satirplattform i Frankrike sedan slutet på 60-talet, där många kända tecknare huserat. En av dem var Georges Wolinski, som dödades vid attacken.
– Han är en av de absolut största i fransk seriekultur och har varit med ända sedan 60-talet. Som de flesta i Charlie Hebdo tecknade han satir, ganska grov och plump sådan. Man sparkar åt alla håll och kanter, men ofta från ett vänsterperspektiv, säger Fredrik Strömberg.
Horst Schröder är förläggare på Epix förlag och gav under 80- och 90-talet ut flera av Georges Wolinskis seriealbum i Sverige. Han beskriver tecknaren som en vänsterlibertarian med konservativa inslag.
– Det jag minns var mest antikapitalistiskt, anti-hippie och mycket antifeministiskt. Det var ganska vild och rolig satir från vänster. Samtidigt var den antiimperialistisk och passade inte in sådär i de klara fållorna som man hade på den tiden, säger Horst Schröder.
Han säger att attacken mot Charlie Hebdo är en attack mot en institution.
– Det är som om man på 70- eller 80-talet hade lagt an mot amerikanska MAD, säger Horst Schröder.
Johannes Klenell, chefredaktör på den svenska satirtidningen Galago är skakad över dådet. Han säger att han själv liksom flera andra svenska satiriker ofta får ta emot hot.
– Jag är rätt övertygad om att vi satiriker är av ett virke som inte böjer sig för hot eller hat. Det som skrämmer mig är däremot vilka grupper som kommer att kidnappa terrordådet och göra människor till martyrer. Om högerextrema rörelser tar satiren ifrån oss för att vinna poänger, det gör mig helt tom, säger Johannes Klenell.
Rolf Classon, som startade tidningen Galago 1979, har pratat med flera serieteckare som uttrycker rädsla och drar sig för att kommentera dådet i sociala medier.
– Det är alltid otäckt när journalister blir drabbade och det känns extra känsligt just med satirtecknare. Det känns som den yttersta spjutspetsen på yttrandefriheten. Om man inte kan skildra världen på ett satiriskt sätt så tystnar den, säger Rolf Classon.
Gå till toppen