Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Hennes uppmärksammade forskning är rena stenåldern

Magisk diet på stenåldern? Nja, enligt Caroline Mellbergs världsunika studie. Ät ordentligt i stället, menar doktorn från Ängelholm.

Hur man än vrider och vänder på det; för dietfantasterna, de som letar i historien efter en mirakelbantningskur, så riskerar Caroline Mellbergs forskningsresultat att skapa en känsla av ett hastigt uppvaknande.
Hon, som de senaste veckorna intervjuats av såväl brittiska BBC som amerikanska Time, är inte ute efter att avfärda stenålderns kosthållning totalt.
Men när medierna söker efter bekräftelsen, den antydan till revolutionerade bevis som kan skapa rubriker, då blir hon förundrad.
– Det spelar ingen roll hur mycket jag betonar att det i första hand handlar om att äta mindre och röra sig mer. Att äta "lagom" är för svårt, man söker hela tiden efter det magiska pulvret, säger Caroline Mellberg.
Hur kom det sig att hon blev en av världens ledande experter på stenåldersdieten och hur den påverkar våra kroppars inre processer?
För 14 år sedan lämnade Caroline Mellberg Ängelholm för Umeå. I närheten av Norrlands universitetssjukhus har hon avverkat en läkarutbildning, en forskar-AT och en specialistutbildning i internmedicin.
2006 inledde hon sin avhandling, inledningsvis tänkt att handla om plötslig hjärtdöd inom idrotten, men på institutionen sysslade en forskargrupp med näringsstudier. Caroline Mellberg anknöt till gruppen och halkade in på stenålderskost för att flera år senare disputera i ämnet.
Caroline Mellberg har, som första forskare i världen, studerat effekterna av stenålderskosten över längre tid. Under två år följde hon 70 västerbottniska kvinnor, varav hälften fick följa en stenålderskomponerad diet, samtidigt som den andra hälften följde de nordiska näringsrekommendationerna (NNR).
För kvinnorna, som alla passerat klimakteriet, var instruktionerna följande: stenålderstestarna förbjöds att äta socker, mjöl, spannmål, ris och bönor, samtidigt som 30 procent av energiintaget skulle utgöras av protein. NNR-gruppen däremot skulle anpassa sig till dess råd om vilken typ av fetter, kolhydrater och proteiner man bör äta samt i vilka proportioner.
Resultatet: På kort sikt är stenålderskosten effektiv – i studier över fem veckor och ett halvår minskade energiintag, kroppsvikt, midjemått och blodtryck samtidigt som nivåerna av blod- och leverfetter sjönk. Men över två års tid syns inga skillnader i effekt mellan stenålderkosten och NNR.
– Båda dieterna bidrog till viktminskning, men förklaringen är att man håller koll och skär på energiintaget. Min bild är att det är svårt att hålla fast i stenålderkost. Gruppen tyckte det var jobbigt att vara besvärliga. Dieten skapar konflikt med deras självbild som en mormor eller en farmor som bakar bullar och tunnbröd med sina barnbarn i bagarstugan, säger Caroline Mellberg.
Stenåldersdieten för också med sig andra svårigheter. Den är, med höga intag av kött och fisk, ofrånkomligen en börda för både plånbok och miljö samt agerar hindersättare i vardagen.
Med det i åtanke är Caroline Mellbergs rekommendationer att äta ordentliga, näringsrika måltider, att lära sig vad livsmedel innehåller, att sova och att motionera.
– Jag testade stenålderskost i ett dygn för att förstå vad jag utsatte testpersonerna för. Men dagen efter, när vi var på cykelutflykt med familjen, stannade vi för att fika. Där fanns inget som var tillåtet enligt dieten. Då tänkte jag att "jag skiter i det här". Det är ju så tråkigt, man kan aldrig vara spontan.

Caroline Mellberg

Ålder: 35 år.
Bor: Ärrarp, Ängelholm. Mellan 2000 och 2014 i Umeå.
Yrke: Forskare och läkare. Arbetar sedan den 5 december på vårdcentral i Laholm.
Familj: Sambon Jonathan och barnen Tor, 1 år, och Bo, 3,5 år.
Aktuell: Presenterade i november sin avhandling vid Umeå universitet där hon studerar effekterna av en diet med stenålderskost mot effekterna av en diet enligt Nordiska näringsrekommendationerna på kvinnor som passerat klimakteriet. Resultaten visar skillnader i dieternas effekter på kort sikt, men över två år är effekterna likartade.
Gå till toppen