Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Altares Larigi i fokus

Nio årgångar av Altares Larigi och en La Villa. Vilken vertiklare det blev.

Det har varit mycket Pimeonte och Silvia Altare den senaste tiden. Inte minst för att Silvia gjorde ett besök i Sverige för några veckor sedan  – men också på grund av att Azienda Agricola Elio Altare har några av sina allra bästa ambassadörer i Helsingborg. Munskänkarna och Piemonteexperterna Jan och Barbro Gustavsson är inte bara vänner till familjen Altare utan har en stor passion för Piemontes viner och kan området som få andra.
I början på december höll de en provning i Mölndal för ett gäng munskänkar. Tyvärr kunde jag inte närvara men Jan och Barbro så schyssta att de försåg mig med 9 provningsglas med de olika årgångarna (plus ett glas med nebbiolo/barbera-blandningen La Villa). Och vilken härlig vertikalare det blev.
Larigi är Altares motsvarighet till Giacomo Bolognas och Braidas klassiker Bricco dell’ Uccelone – superbarberan som satte den ganska alldagliga och lite borglömda druvsorten barbera i fokus på ett sätt som den aldrig tidigare hade varit. Innan Bricco var barbera mest ett vardagsvin man drack till maten – och inte något som i sig själv förtjänade uppmärksamhet.
Precis som Braidas Bricco får Larigi en hel del tid på ny ek. Råmaterialet hämtas från en vingård i La Morra som Silvia Altares farfar ursprungligen planterade 1948. Druvorna krossas och spenderar sedan tre till fyra dagar i rotofermentors – det vill säga temperaturreglerade roterande jäskar. Därefter följer 18 månader på ny fransk ek.
Och här finns förstås en hel del ny ek (precis som i Bricco dell’Uccelone) särskilt märkbar i de yngre årgångarna. Men på det hela taget tycker jag ändå att frukten absorberat den på ett bra sätt så att den inte känns påträngande.
Extra kul var den inslängda La Villan – 60 procent barbera och 40 procent nebbiolo. Det är ett vin som jag provat flera gånger den senaste tiden och som alltid imponerat med sin härliga drickbarhet.

Vinerna

Elio Altare Larigi 2011
Mörkt blåröd tät färg. Choklad, mörka bär, örter och lite mynta i doften. Medelfyllig till fyllig smak av mörka bär (plommon), rostade fat, örter och choklad. Eken dominerar ganska mycket just nu – men här finns bra garv- och fruktsyror och lång eftersmak. Ungt och bör lagras.
Elio Altare Larigi 2010
Mörkt röd tät färg – men redan rödare i tonen! Röda och mörka bär i doften. Eken känns inte lika tydligt. Här finns till och med ett inslag av torkad frukt. Lite saftig näsa. Medelfyllig lite kryddig smak av röda och mörka bär, torkad frukt, ek och örter. Lite salmiak och sälta i eftersmaken. Slankare och saftigare med mer integrerad ek. Snygg!
Elio Altare Larigi 2009
Tät röd färg. Mer knuten i doften och lite mer jordig och animalisk (kött). Under det mörka bär. Under det fudge och kakor.
MF koncentrerad örtig och lite kryddig smak av röda bär, mörka bär, torkad frukt och mineral. Järnig med lite pepper och fina tanniner. Lång eftersmak. Torr avslutning med lite tobak.
Elio Altare Larigi 2008
Mörkt tät röd färg. Också 08an är lite jordig och kryddigt örtig i stilen. Liten antydan till gödsel. MF rund men ändå koncentrerad smak av röda bär, torkad frukt, tobak, ek och kryddor. Lite pepprig och varm i stilen. Lång kryddig eftersmak med tobak.
Elio Altare Larigi 2007
Mörkt röd djup färg. Torkad frukt, röda bär, russin och choklad i doften. Mf nästan eldig och pepprig smak av röda bär, choklad, torkad frukt, vanilj och kryddor. Rejält med smak med liten salmiakton. Lång eftersmak med bra struktur. Gillar den skarpt!
Elio Altare Larigi 2006
Ganska tät röd färg med mognadston. Nu lite mer mognadstoner även i doften. Läder, röda bär, torkad frukt, örter och lite ek. Det här gillar jag. Också en ton av gödsel. MF koncentrerad smak av torkad frukt, läder, ek, kryddor, vanilj och örter. Utvecklad med lite gödsel och jordsmaker. Körsbär och röda bär. Snygg!
Elio Altare La Villa 2006
Röd med orangeton. Aromatisk doft av körsbär ohc röda bär och lite kryddor. Medelfyllig koncentrerad men saftig smak av röda bär, körsbär, örter, lite ek, kryddor och mineral. Så fin och lättdrucken men också smakrik med struktur. Lång eftersmak. Vinnaren!? Så jäkla bra.
Elio Altare Larigi 2005
Tät röd med orangeton. Doft av choklad, mörka bär och plommon. Kryddor och lite jord. MF kryddig lite pepprig smak av mörka och röda bär, mineral, ek, choklad och järn. Lite kort? Har nog sett sitt bästa!
Elio Altare Larigi 2004
Fortfarande ganska mörkt röd färg Också mineralig lite grusig näsa med mörka bär, kryddor och ek. MF kryddig smak av mörka bär, örter, ek och mineral. Lite tobak och mineral. Torkad frukt, läder, hallon, smakrik med bra struktur.
Elio Altare Larigi 2003
Örtig nästan lite portvinsaktig näsa med torkad frukt, röda bär och kryddor. Medelfyllig utvecklad lite nötig smak av torkad frukt, läder, kryddor fudge och ek. Inslag av mynta. Portvinsaktig men torr förstås med bra längd och tuffa tanniner. Intressant 03a med förvånansvärt bra frukt.
Gå till toppen