Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nu byggs nya bostäderna på Råå

Efter rättsliga turer och en sanering är byggandet av nya bostäder på Råå nu igång.

Grävskopan är i marken på grönområdet vid Landskronavägen och Lybecksgatan på Råå. Här ska tolv radhus och cirka 70 lägenheter i fem punkthus, med upp till fem våningar, växa fram. Just nu schaktas grund och garagedel till den första etappens tre punkthus.
Riksbyggens projekt är inte helt okontroversiellt.
Att få igenom detaljplanen blev en segdragen historia som avslutades först när mark- och miljödomstolen avvisade överklagandena.
Men sedan gick bygglovsprocessen som planerat och intresset för bostäderna är gott, berättar projektledaren Tony Petäjä.
I de tre punkthusen som byggs först är 25 av 38 lägenheter sålda. Insatsen ligger på relativt höga 30 000 kronor per kvadratmeter. En grupp dominerar bland dem som flyttar in våren 2016.
– Större delen är äldre varav många bor på Råå i dag. Antingen i hus, som man vill sälja, eller i lägenheter som saknar hiss, säger Tony Petäjä.
Tomten sanerades nyligen på asfaltföroreningar och byggskrot i marken. Arbetet ingick i en större sanering på den privata bostadsfastigheten intill.
Här har kommunen efter ett åläggande schaktat bort drygt 600 ton massor förorenade av insektsgiftet DDT och olika tungmetaller.
Dessa hade funnits i marken sedan slutet av 1960-talet då företaget Midolprodukter upphörde med sin tillverkning av bekämpningsmedel för främst fruktodlingar.
I etapp två byggs de två sista punkthusen, med inflyttning hösten 2016. För dessa har hittills ett antal reservationsavtal tecknats. Lägenheterna i projektet är mestadels tvåor, treor och fyror på 60-90 kvadratmeter. De tolv radhusen byggs i etapp tre med trolig inflyttning hösten 2016.
Joakim Björck
Gå till toppen