Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemvårdspersonal vill slippa karensdag

Undersköterskan Ann-Louise Hansen drabbades liksom 14 av 18 kollegor inom hemvård Norr i Höganäs nyligen av vinterkräksjukan. Eftersom chefen beordrat henne att stanna hemma 48 timmar efter att hon blivit frisk ska full lön utgå enligt reglerna, men det fick hon inte veta.

Bild: Jessica Gow / SCANPIX
Vinterkräksjukan slog till mot hemvårdspersonalen i mellandagarna och inte förrän denna vecka är hela arbetslaget förmodligen friskt.
– Jag blev sjuk förra veckan som en av de sista två. En efter en åkte på det och det är uppenbart att vi smittats på jobbet, säger Ann-Louise Hansen.
Trots att man försökte minimera smittspridningen genom att bara viss personal fick lov att köra till brukare som hade eller hade haft kräksjukan insjuknade de flesta i personalgruppen.
Ann-Louise Hansen skulle ha jobbat kväll på onsdagen efter att ha tillfrisknat sent på måndagskvällen, men chefen ringde och sa att hon måste stanna hemma fram till torsdag.
Vad hon inte visste då var att hon hade rätt till full lön istället för sjukersättning. Kommunal kom för ett drygt år sedan överens med arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) om att anställda utan förhandling kan bli avstängda två dagar med full lön efter att man blivit frisk.
Hon blev varse det först sedan hon kontaktat tidningen Kommunalarbetaren.
– Många går tillbaka till jobbet för tidigt för att man förlorar så mycket pengar på att vara sjuk. Jag tycker även att karensdagen borde slopas för vinterkräksjuka som är så oerhört smittsamt, och i synnerhet när man blivit smittad på jobbet, säger Ann-Louise Hansen.
Genom att stänga av personal med full lön vid vinterkräksjuka har en del kommuner och landsting kommit runt karensdagen som är reglerad i lag.
– Vi vill slopa karensdagen och försöker förhandla om det varje år, men hittills har vi inte fått igenom det. En viss förståelse finns det dock hos motparten, säger Kommunals vice ordförande i Höganäs Catharina Tellström.
Personalchef Karolina Håkansson, Höganäs kommun, bekräftar att om Ann-Louise Hansens chef uttryckligen stängt av henne är hon berättigad till full lön.
– Men om det bara tolkats så eller någon annan sagt att hon ska stanna hemma är det sjuklön som gäller.
Att tillämpa regeln om full lön vid avstängning som ett sätt att undvika karensdagen vid vinterkräksjuka är ingenting som övervägts i Höganäs.
– Nej, karensdagen vid sjukskrivning är lagstadgad och det finns ju en massa smittsamt man kan få på arbetet. Sedan finns det en otroligt hög grad av lojalitet bland kollegor som gör att man ändå stannar hemma när det finns smittorisk.
Vård- och omsorgschefen i Höganäs, Carina Hajzeri, berättar att bortsett från hemvård norr har omsorgsanställda i Höganäs i stort sett varit förskonade från vinterkräksjukan hittills denna vinter.
– På ett boende eller en avdelning är det lättare att minimera antalet personal och besökare som kommer och går, det är svårare inom hemvården.
Men man befarar fler utbrott av vinterkräksjukan de närmaste månaderna och ansvarig sjuksköterska har lagt ut påminnelser på intranätet om strikta hygienrutiner.
– Skyddskläder, handskar och handsprit är också viktigt, säger Carina Hajzeri.
Gå till toppen