Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny bakläxa för sfi-upphandlingen

För tredje gången beslutar förvaltningsrätten att kommunens upphandling av vuxenutbildning ska göras om. Liksom tidigare beror det på att förfrågningsunderlag och kvalitetskriterier varit för otydliga.

Tidigare har utbildningsföretaget Hermods två gånger överklagat kommunens upphandling av vuxenutbildning och sfi (svenska för invandare). Både 2010 och i somras, 2014, fick man rätt i förvaltningsrätten. Där bedömdes att kraven och vad kommunen värdesätter i sin bedömning varit för otydliga. Upphandlingarna fick alltså göras om.
Nu är det dags igen. Efter ny upphandlingsprocess beslutade kommunen i början av oktober att teckna avtal med Hermods – istället för med Jensen Education som vann den förra upphandlingen i år. Men den här gången överklagade Miroi – ett företag som har avtal med drygt 100 svenska kommuner.
– Det måste vara förutsägbart och klart vad som kommer att utvärderas. Vi upplevde oss missuppfattade och enligt vår uppfattning var det ett fall där anbudsgivare inte kunnat bilda sig en uppfattning om vad kommunen tillmäter betydelse, säger Pär Dahlund, anbudschef på Miroi.
Förvaltningsrätten går på Mirois linje och anser att förfrågningsunderlaget varit så otydligt att det öppnat för en godtycklig bedömning. Det strider mot principen om transparens och upphandlingen ska göras om.
Jörgen Borgström är upphandlingsansvarig i Höganäs kommun och menar att just utbildning är en knepig bransch när det kommer till upphandling:
– Det handlar om mjuka parametrar som är svåra att bedöma och ofta blir det en strid på kniven mellan aktörer. Idag sätter vi igång att titta på hur förfrågningsunderlaget kan ändras.
Samtidigt har Academedia som idag är entreprenör fått förlängt avtal genom direktupphandling utan anbudsprocess.
– Vi kan inte bara lägga ner komvux och sfi medan vi gör den nya upphandlingen, vilken kan dra ut på tiden om det blir ännu en överprövning. Academedia accepterade inte förlängning på mindre än ett år av hänsyn till sin personal så först vid nästa årsskifte är det möjligt för eventuell ny aktör att ta över, säger Jörgen Borgström.
Gå till toppen