Världen

Hopp inför HD-beslut om gayvigslar

Högsta domstolen i USA ska i år fatta beslut i den omtvistade frågan om huruvida delstater får förbjuda samkönade äktenskap. — Vi vill ha samma rättigheter som andra — i hela landet. Allt annat är omänskligt, säger Wade Best, som lever i ett samkönat samboförhållande i Kalifornien.

Regnbågsfärgade glädjescener utspelade sig i många städer i USA i helgen, sedan Högsta domstolen meddelat att den en gång för alla ska ge besked om huruvida förbud mot gayäktenskap strider mot landets grundlag. Opinionsundersökningar visar att en majoritet av USA:s befolkning är för samkönade äktenskap och de senaste månaderna har hbtq-aktivister (homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer) skördat betydande framgångar; samkönade äktenskap är nu lagliga i 36 delstater och i huvudstaden Washington DC. Men för Wade Best, som arbetar med digital marknadsföring, och hans sambo, pr-konsulten Luis Cuadra, är det principiellt viktigt att alla medborgare i USA har samma rätt att gifta sig.
— Det här är en juridisk strid som måste utkämpas, säger de över en kaffe i hemstaden San Francisco.
Under de tio år som gått sedan Wade Best och Luis Cuadra möttes på en bar och blev kära har samkönade äktenskap hunnit bli lagliga i Kalifornien både en första gång (juni 2008) — ett beslut som hävdes ett halvår senare (november 2008) — och en andra gång (juni 2013). Paret Best-Cuadra har valt att inte gifta sig ännu, men säger att de onekligen lever under äktenskapsliknande former med delad ekonomi, hundpromenader, teaterbesök och resor.
— För oss är det viktigt att ha möjligheten att säga ja. Beslutet att gifta oss tar vi själva. Så bör det vara i hela landet, säger de med en mun.
I det liberala San Francisco där de bor, och där vi möttes innan Högsta domstolens beslut meddelades, är homosexuellas rätt till äktenskap och barn något som öppet diskuteras. Den miljön har Wade Best inte alltid levt i. Han växte upp i det konservativa "bibelbältet" i Kansas och hörde familjemedlemmar säga elaka saker om gayrörelsen. Därför, understryker han, känner han extra med gaypar i delstater där samkönade äktenskap är förbjudna.
Fall från fyra sådana delstater — Michigan, Kentucky, Ohio och Tennessee — ligger till grund för det beslut som Högsta domstolen ska fatta i juni och som kan bli ett prejudikat som avgör framtiden för 14 delstaters förbud.
Att i ett slag göra samkönade giftermål lagligt på federal nivå är dock inte helt enkelt i ett USA där äktenskapslagar bestäms lokalt i varje delstat. Domstolen måste slå fast att förnekande av äktenskap strider mot den garanti om jämlikhet, likhet inför lagen, som finns inskriven i konstitutionens 14:e tillägg.
President Barack Obama sade 2012 att han är för gayäktenskap. Justitiedepartement har meddelat att man tänker uppmuntra Högsta domstolen att legalisera samkönade äktenskap över hela landet.
Gå till toppen