Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialtjänsten under lupp i ny kontroll

Nu ska socialtjänstens kvalitet granskas på bredden och tvären. Med start i februari genomför kommunen en omfattande kvalitetsrevision av socialförvaltningens samtliga verksamheter, även privata.

Revisionen beräknas ta totalt 2,5 år och syftar till att kontrollera att lagar och regler följs samt stödja utveckling.
– Tanken är att både lyfta fram förbättringsområden och sprida goda exempel, säger Wenche Jonsson, ny chef på den nya uppdragsavdelning som genomför granskningen.
Avdelningen betar av en enhet i månaden och först ut är Väsbyhemmet. Sedan följer resten av vårdboendena och därefter i tur och ordning hemvården, LSS och individ- och familjeomsorgen.
Hur hanteras riskavfall? Hur sker informationen om gemensamma aktiviteter? Vem följer upp behovet av inkontinenshjälpmedel?
I revisionsunderlaget för särskilt boende finns frågor om allt mellan himmel och jord.
Allt från brukarnas delaktighet och skyddsåtgärder till arbetsmiljö och måltider ska kontrolleras.
– Vi gör besök i alla verksamheter och pratar med chef, ansvarig sjuksköterska och personal. Men det blir inga oanmälda besök. Enhetscheferna får frågorna i förväg. Det finns ett pedagogiskt värde i att göra det här planerat, säger Wenche Jonsson.
Kvalitetsgranskning har skett tidigare, men aldrig så här systematiskt från centralt håll. Till nyheterna hör att även privata aktörers kvalitet ska granskas. Från och med årsskiftet är det nämligen lagkrav på att kontrollera de privata aktörer som har avtal med kommunen. I Höganäs finns tre privata äldreboenden: Sälgen, Vikhaga och Revalyckan som drivs av Förenade Care, Attendo respektive Kosmo.
– Vi vill få bättre överblick. Varje enhet får efterhand en åtgärdsplan som följs upp. När hela revisionen är klar om 2,5 år börjar vi om igen. säger Wenche Jonsson inom vars avdelning inte bara kvalitetskontroll ryms utan också upphandling och myndighetsenhet.
Gå till toppen